Jaap Havekotte

Gewiekst maar geliefd om zijn buizenkoffertje

Wie is de auteur?

Huub Snoep is voorlichter van de Nederlandse schaatsbond KNSB en hoofdredacteur van SchaatsSport. Verder schrijft hij het ene na het andere boek. Recentelijk nog verscheen een kroniek over het 125-jarige bestaan van de KNSB, dat hij met Ron Couwenhoven maakte. Dat Snoep veel schrijft, komt ze bij Tirion goed uit. Want Tirion geeft op zijn beurt heel veel sportboeken uit. En nu is Jaap Havekotte aan de beurt. De schaatswereld kent hem vooral als Ome Jaap.

Goed.

Waarom is Ome Jaap aan de beurt?

Er is geen directe aanleiding toe, hoewel het wel bijzonder is dat de nu 95-jarige Havekotte nog onder ons is. En het grootste deel van het Nederlandse peloton rijdt weer op Viking, de schaats waarvan Havekotte de schepper was. Zoals de wereldkampioenen Kramer en Wüst.

Is dat Havekotte, voor op het boek?

Nee. Dat is een onbekende schaatser. Op Vikings dus. Dat zal dan geen rotzooi zijn, die Havekotte maakte. Hij wordt niet voor niets internationaal gezien als de grondlegger van het moderne schaatsen, die rijders over de hele wereld aan recordtijden hielp.

Hoe is het allemaal begonnen?

Havekotte was een verdienstelijk schaatser, die in zijn beginjaren het ijs kapot trapte, maar later door zijn wilskracht heel wat keren won. Hij viel ook op doordat hij als een van de weinigen zelf zijn schaatsen sleep. Al gauw werd hij ook gevraagd het voor de concurrenten te doen. Havekotte vroeg er een gulden per paar voor.

En al snel breidde zijn imperium zich uit. Op een avond kwam ene Co Lassche bij hem langs. Lassche had noren vervaardigd die Havekotte wel konden bekoren. Ze begonnen samen een bedrijfje dat in een razend tempo uitgroeide tot een internationaal erkende firma die veel schaatsers van naam aan zich bond, zoals Ard Schenk en Kees Verkerk.

Die Havekotte was zeker niet op zijn achterhoofd gevallen. Hij was een slimme zakenman met een gezonde handelsgeest die niet over zich heen liet lopen, maar geliefd was bij de schaatsers. Want met zijn buizenkoffertje reisde hij alle toernooien af om zijn klanten service te verlenen. En dat vinden schaatsers, erg gehecht aan hun materiaal, fijn.

Hoe verliep dan de intrede van de klapschaats? Moeizaam. Rijders zagen geen verbetering en gooiden de klapschaatsen aan de kant. Tot bij een experiment jonge rijders al hun tijden verbeterden en de Viking-klapschaats alsnog uitgroeide tot de grootste innovatie in het moderne schaatsen.

Havekotte is zeker niet meer de baas bij Viking. Zijn zoon Jaap nam in 1978 de leiding in de fabriek over. Maar omdat de zoon van Jaap junior er geen zin in heeft, zal het bedrijf straks niet meer door een Havekotte worden bestierd.

Valt er nog wat aan te merken op het boek? Het binnenwerk oogt zo saai als een wiskundeboek en de grote hoeveelheid kaders leidt nogal af. Toch is het in een ruk uit te lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden