Jaap en Max

Broedermin

Erik van den Berg

Rasechte Amsterdammers, dat zijn types met een grote mond en een klein hart, kniezers die de beste moppen tappen en niet kijken op een kwartje als een gabber krap zit.

Zulke Amsterdammers, dat waren de broers Jaap en Max van Praag. Twee ambitieuze zoons uit een Joods nest, die de oorlog als onderduikers overleven (hun ouders en zusje worden in Auschwitz vergast), en daarna besluiten nooit meer afhankelijk van anderen te zijn.

Beiden slagen glansrijk. Ze worden niet alleen succesvolle ondernemers, maar schoppen het ook tot landelijke roem. Jaap (1910-1987) verdient goed geld in de platen- en elektronica-branche, maar beleeft zijn grootste triomfen als Ajax-voorzitter, in de gouden jaren met Michels en Cruijff. Zijn jongere broer Max (1913-1991) geldt in de jaren vijftig als de populairste zanger van het Nederlandse lied (Als ik tweemaal met mijn fietsbel bel), initieert het Loosdrecht Jazz Concours en bouwt een florerende keten van platenzaken op.

Hun levensverhaal is met veel empathie opgetekend door Marga van Praag (dochter van Max, en bekend van het NOS Journaal) en journalist Ad van Liempt. Voor liefhebbers van de Nederlandse voetbalhistorie en het vaderlandse variété vallen er hier volop saillante details te vinden. Maar Jaap & Max is vooral de kroniek van de gecompliceerde band tussen twee strebers, die blijven worstelen met de spoken van het verleden. Ze geven onmiskenbaar om elkaar, maar volgen elkaars successen met argwaan en vangen elkaar continu vliegen af.

Debiteert de een een kapitale witz, dan repliceert de ander met: 'Haha, óud, ken ik al.' Dat hun kinderen niet ongeschonden uit de strijd komen, is een van de schaduwzijden in het succesverhaal van twee markante overlevers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden