De week in boekenBoekenweek

Ja! Daar is het Boekenweekrelletje!

Boekenweekessay van Özcan Akyol jaagt boekhandel de gordijnen in (en die niet alleen).

Özcan Akyol schreef het Boekenweekessay en maakte boekhandelaars boos.Beeld ANP

Hoera, daar is het Boekenweekrelletje! Wel laat, dit jaar – vorig jaar was de ophef er meteen na de bekendmaking van het thema, in de zomer van 2018. De CPNB, het marketing- en communicatiebureau voor het boekenvak, had voor de Boekenweek van 2019  ‘de moeder de vrouw’ als thema gekozen, naar het gedicht van Martinus Nijhoff, en dat leidde tot grote verontwaardiging want alle moeders zijn wel vrouwen maar niet alle vrouwen zijn moeders (of zoiets). 

Tot overmaat van ramp vroeg de CPNB Jan Siebelink en Murat Isik als auteurs voor het Boekenweekgeschenk c.q. het Boekenweekessay, en dat zijn duidelijk twee mannen. Zo’n fout ging de CPNB nóóit meer maken. ‘Rebellen en dwarsdenkers’ werd het neutrale thema voor de Boekenweek van 2020. Voor het Boekenweekgeschenk vroeg de CPNB Annejet van der Zijl – een vrouw – en voor het Boekenweekessay Özcan Akyol – een man met Turkse ouders; hier kon echt helemaal niemand iets over te zeuren hebben.

Toen rolde Akyols essay van de pers, Generaal zonder leger. Het gaat over de malaise in het boekenvak. Akyol vraagt zich af waarom de literatuur er almaar minder toe doet en vindt het antwoord in de boekenbranche zelf. Het literaire paradijs dat hij altijd had aangezien voor een broedplaats voor vrijdenkers, blijkt ‘niets meer dan een geborneerd wereldje’. 

Nederlandse auteurs: ‘Allemaal braaf, krachteloos en vooral veel van hetzelfde’. VPRO Boeken:  ‘Een doodsaai programma, zonder sprankeling of levensvreugde’. En het enige wat De Groene Amsterdammer doet, is ‘Amerikaanse denkers nakakelen die wél origineel zijn’. Wat we in het belang van de literatuur nodig hebben, schrijft Akyol, ‘zijn jonge schrijvers die afrekenen met de klassieke dictaten van stoffige academici, uitgevers, recensenten en schrijvers die het boekenlandschap overwoekeren als hardnekkige schimmelsoorten’.  

Op de eerste pagina’s van zijn essay voert Akyol een zelfgenoegzame boekhandelaar in het midden van het land op, die zich denigrerend uitlaat over liefhebbers van de Zeven Zussen van Lucinda Riley, terwijl het succes van die serie zijn boekhandel wél mooi overeind houdt. Een week geleden haalde de boekhandelaar in kwestie nietsvermoedend het essay uit de net gearriveerde doos en begon te lezen. Hij schrok zich het schompes en sloeg alarm bij collega-boekhandelaren – die het essay plus geschenk mede financieren – en bij de CPNB, waar ze alweer dagen druk bezig zijn de boel te sussen. 

Generaal zonder leger is vanaf 7 maart te koop en kost €3,75. Op de site van de geplaagde boekhandel wordt inmiddels enthousiast reclame gemaakt voor het nieuwste deel van de Zeven Zussen: Zon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden