De week in boekenTransseksualiteit

J.K. Rowling in de verdediging

J.K. Rowling, de auteur van Harry Potter, haalde zich de woede van de translobby op de hals.

J. K. Rowling schreef dat haar leven vorm heeft gekregen door haar vrouw-zijn. Beeld Debra Hurford/ Reuters
J. K. Rowling schreef dat haar leven vorm heeft gekregen door haar vrouw-zijn.Beeld Debra Hurford/ Reuters

J.K. Rowling heeft in een zeer persoonlijk essay bekendgemaakt dat ze als twintiger seksueel is misbruikt en dat ze littekens draagt van het huiselijk geweld uit haar eerste huwelijk. De openbaringen, woensdag gedaan, zijn een reactie op hatelijke reacties en dreigementen die ze dagenlang heeft ontvangen nadat ze in een tweet had beweerd dat ‘mensen die menstrueren’ wat haar betreft ook gewoon vrouwen mogen worden genoemd. Die opmerking wekte de woede van de translobby, omdat het de suggestie wekt dat ze niet gelooft dat transvrouwen echte vrouwen zijn.

Ze stuurde nog een tweet: ‘Als sekse niet echt is’, verklaarde ze zich nader, ‘dan is er geen homoseksuele aantrekkingskracht. Als sekse niet echt is, dan wordt de bestaande realiteit van vrouwen waar ook ter wereld gewist. Ik ken en ik hou van transmensen, maar door het concept sekse te wissen, verwijder je de mogelijkheid van velen om op betekenisvolle wijze over hun leven te praten.’ Rowling, die misdaadromans schrijft onder een mannelijk pseudoniem, beweerde voorts dat haar leven vorm heeft gekregen door haar vrouw-zijn. ‘Ik geloof niet dat het hatelijk is om dat te zeggen.’

Eerder was de bekende feminist Germaine Greer in grote problemen gekomen door deze redeneertrant. Rowling, de geestelijk moeder van Harry Potter, overkwam precies hetzelfde. De 54-jarige kreeg het stempel TERF, wat staat voor Trans-Exclusionary Radical Feminist. Er volgden oproepen om haar boeken te boycotten en haar tot persona non grata te verklaren. ‘Haar’ acteurs Daniel Radcliffe, die de jonge Harry Potter speelt, en Eddie Redmayne, die een hoofdrol heeft in de Fantastic Beasts-films, voegden zich bij het aanzwellende koor van vooral jonge critici.

In het essay J.K. Rowling Writes about her Reasons for Speaking out on Sex and Gender Issues beweert de in Edinburgh woonachtige schrijver dat haar aanvankelijke tweet een emotionele reactie was op de sekse-identificatiewetgeving van de Schotse regering. Om als vrouw te worden beschouwd, hoeft een man voortaan alleen maar te verklaren dat hij een vrouw is. De vrees bestaat dat kwaadwillende mannen dit gebruiken om toegang te krijgen tot plekken die voor meisjes en vrouwen veilig behoren zijn. Dat laatste is iets waar Rowling, wegens haar ervaringen drie decennia geleden, zich ernstig zorgen over maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden