film

J Balvin-documentaire The Boy from Medellín onthult de worstelingen van een superster ★★★★☆

De steenrijke Colombiaanse reggaetonkoning J Balvin worstelt wat af, niet alleen met angst en depressie, maar ook met zijn fans en zijn geweten.

null Beeld

In een van zijn vele huizen, een villa in de heuvels boven Medellín, speelt J Balvin een spelletje hints met vrienden terwijl een bediende hapjes uitdeelt. Even later komen twee artsen langs, die hem een injectie geven tegen een keelontsteking, plus medicatie voor een opkomende paniekaanval.

Zomaar een inkijkje in het leven van een superster. Reggaetonmuzikant J Balvin (José Álvaro Osorio Balvín), een van de meest gestreamde artiesten ter wereld, liet een week lang een documentairemaker toe in zijn leven. Niet zomaar een documentairemaker, want J Balvin heeft een uitgekiende smaak. Matthew Heineman maakte bekroonde documentaires als City of Ghosts en Cartel Land. Hij regisseerde ook de speelfilm A Private War, over leven en dood van oorlogsverslaggever Marie Colvin.

De vrolijk gekleurde wereld van J Balvin, schrijver van zonnige muziek en verzamelaar van de pretkunst van Takashi Murakami en Kaws, is mijlenver verwijderd van de oorlogen en het drugsgeweld waar Heineman eerder verslag van deed. Maar de Colombiaanse artiest heeft een duistere kant: hij worstelt met depressies en angsten.

Terwijl hij toeleeft naar een hoogtepunt in zijn carrière, een concert in een reusachtig stadion in Medellín, krijgt hij ook nog een gewetenscrisis. Het is november 2019, een week van massale straatprotesten in Colombia tegen corruptie en economische ongelijkheid. De artiest wil zich niet met politiek bemoeien, maar de druk van zijn miljoenen volgers om zich uit te spreken neemt toe.

Meesterlijk subtiel legt Heineman de spagaat vast waarin J Balvin zich bevindt. Colombia staat in de toptien van landen met het grootste verschil tussen rijk en arm, en de ongekend succesvolle reggaetonster is daarvan zo’n beetje de belichaming. Hij lijkt het zelf nauwelijks te beseffen. Hij heeft toch hard gewerkt voor zijn geld? En is hij niet ooit een beetje arm geweest?

Ondanks die blinde vlek blijf je meeleven met de worstelende artiest. J Balvin – volgetatoeëerd lichaam, zachte oogopslag – is opvallend open over zijn twijfels. Hij heeft niet de gekunsteldheid, dat schild van ambities en marketingtalent, die andere popsterren tentoonspreiden in aan hen gewijde documentaires. Het maakt The Boy from Medellín tot een bijzondere film over kwetsbaarheid, verantwoordelijkheid en de rare wereld van de superrijken.

The Boy from Medellín

Documentaire

★★★★☆

Regie Matthew Heineman

90 min., te zien op Amazon Prime Video

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden