J A Z Z

Poëzie zegeviert met oude Baldwin en puffende tuba..

Van Dormael Linx Baldwin: A Lover's Question. Label Bleu/Choice.

Nigger, read this and run! Now if you can't read, run anyhow! James Baldwin, voor Europeanen lange tijd de prominentste zwarte stem in de Amerikaanse literatuur (Go Tell It On The Mountain, The Fire Next Time), viel na de dood van Martin Luther King gaandeweg uit de gratie bij de Black Panther-generatie: te artistiek, niet radicaal genoeg - en nog homoseksueel ook. Het versterkte Baldwins banden met Europa. Hij werd een banneling in het Franse kunstenaarsdorp St-Paul-de-Vence; een lid van het Legion d'Honneur dat tot in zijn liefdespoëzie van de black American experience bleef getuigen.

Europa en de VS vinden elkaar opnieuw in A Lover's Question: een ambitieuze poging Baldwins teksten te vertalen in muziek. De opnamen kwamen kort voor zijn dood in 1987 tot stand in Brussel en New York, en zijn na een eerdere uitgave opnieuw op cd gezet. Aanstichter van het project was de jonge Belgische zanger David Linx. Samen met gitarist Pierre van Dormael verzamelde hij een 13-koppig gezelschap rond zijn 'friend and brother', met Toots Thielemans, Slide Hampton, Bob Stewart, Steve Coleman, Deborah Brown en zelfs voormalig Songfestival-presentatrice Viktor Lazlo.

Compleet met een 150 pagina's tellend tekstboek is A Lover's Question een klein monument van liefde en respect. Des te spijtiger is het dat de onberispelijke intenties zelden worden omgezet in overtuigende muziek. Niet Baldwins stem voert de boventoon, maar Linx' met kunstige tierlantijnen en een zoet laklaagje opgesmukte arrangementen. De poëzie zegeviert toch nog in Precious Lord, een aandoenlijk duet waarin de oude, vermoeide dichter hulp krijgt van een puffende tuba.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden