nieuwsJohannes Vermeer Prijs

Ivo van Hove wint Johannes Vermeer Prijs

Ivo van Hove krijgt dit jaar de Johannes Vermeer Prijs 2019, de staatsprijs voor de kunsten. Van Hove krijgt de onderscheiding voor zijn ‘grandioze bijdrage aan de ontwikkeling van het theater in én buiten Nederland’. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden.

Ivo van Hove krijgt de Johannes Vermeer Prijs 2019, de staatsprijs voor de kunsten. Van Hove krijgt de onderscheiding voor zijn
Ivo van Hove krijgt de Johannes Vermeer Prijs 2019, de staatsprijs voor de kunsten. Van Hove krijgt de onderscheiding voor zijn "grandioze bijdrage aan de ontwikkeling van het theater in én buiten Nederland". Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden.Beeld ANP Kippa

Het bedrag mag worden besteed aan een speciaal project binnen het werkterrein van de winnaar en kan worden uitgereikt aan in Nederland werkende kunstenaars in elke discipline.

‘Ivo van Hove heeft een duizelingwekkend oeuvre aan theaterproducties tot stand gebracht dat uniek is binnen het Nederlandse taalgebied maar ook ver daarbuiten. Hij verruimt en verdiept steeds weer de theatrale verbeelding van het menselijk bestaan’, aldus de jury. Zo heeft hij de afgelopen decennia het Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam) naar de wereldtop gebracht, ‘waarbij de schitterende theatervormgeving van zijn partner Jan Versweyfeld aparte vermelding verdient.‘

Bijzonder is verder ‘de wijze waarop Ivo van Hove de Nederlandse taal over grenzen brengt’. Zijn leiderschap kenmerkt zich door een geweldige combinatie van artistieke en bestuurlijke kwaliteiten, staat in het rapport. Met zijn vermogen om taal, drama, regie en beeld gelijkwaardig samen te brengen heeft hij het theater vernieuwd zonder daarbij de verbinding met de traditie te verliezen, aldus de jury, die ook zijn samenwerkingen met operahuizen en recent met het Concertgebouworkest prijst.

De jury bestaat dit jaar uit Els van der Plas (voorzitter), Annabelle Birnie, Iris van Herpen, Jeroen Krabbé en Jamal Ouariachi. Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) reikt de prijs uit op woensdag 25 september in de Ridderzaal.

Voor het komende seizoen brengt ITA twee nieuwe regies van Van Hove: Freud en Wie heeft mijn vader vermoord. Op zondag 1 september is de winnaar van de Johannes Vermeerprijs de zesde en laatste Zomergast bij de VPRO. Voor volgend jaar staat de regie van de klassieke musical The West Side Story op Broadway op het programma. Ook staat er nog een regie met de Franse steractrice Isabel Huppert aan te komen: The Glass Menagerie van Tennessee Williams.

De Johannes Vermeerprijs werd in 2009 ingesteld en werd eerder gewonnen door onder anderen Janine Jansen, Steve McQueen, Irma Boom, Rem Koolhaas, Erwin Olaf, Marlene Dumas en Pierre Audi.

MEER OVER IVO VAN HOVE
Karin Veraart, de biograaf van Van Hove en theatermedewerker van de Volkskrant sprak voor haar boek een aantal van de internationale sterren waar Van Hove de afgelopen jaren meer heeft samengewerkt, over de manier van werken van de regisseur, die scherp afwijkt van de manier waarop de meeste acteurs van dit kaliber doorgaans opereren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden