Ivo van Hove regisseert nieuwe musical David Bowie

Vandaag wordt in New York bekendgemaakt dat Ivo van Hove en David Bowie de musical Lazarus zullen gaan maken. Lazarus is een nieuwe musical op basis van muziek van David Bowie, geschreven door Enda Walsh en geïnspireerd op The Man Who Fell to Earth van Walter Tevis. Deze nieuwe regie van Ivo van Hove gaat eind 2015 in New York in wereldpremière.

Hein Janssen
Een portret van David Bowie in Londen. Beeld epa
Een portret van David Bowie in Londen.Beeld epa

Lazarus bevat nieuwe songs die speciaal voor deze productie worden geschreven en daarnaast ook nieuwe arrangementen van bestaande songs door David Bowie. Dertig jaar na de release keert de zanger/componist met Lazarus terug naar het personage Thomas Newton uit het boek en de cultfilm The Man Who Fell to Earth.

Newton, een buitenaards wezen, komt naar de aarde om water te halen om zijn planeet van een aanhoudende droogte te redden. In Lazarus zien we hem jaren later, nog steeds op de aarde, verslaafd aan alcohol en depressief. Een jong meisje zal zijn verdoofde bestaan nieuw leven inblazen.

Van Hove: 'Ik ben opgegroeid met Bowie's muziek, het is de soundtrack van mijn beginnende volwassenheid. Nu had ik dankzij Lazarus de kans om hem persoonlijk te leren kennen. Uit de ontmoetingen en gesprekken is voor mij meer dan ooit duidelijk dat hij een kunstenaar pur sang is en dat dit project voor hem van levensgroot belang is. Na de workshop in december zei hij me dat dit was wat hij altijd al had gewild: 'A theatre play with my music'. Ik ben ontzettend blij dat Jan Versweyveld en ik daar deel van mogen uitmaken.' De tekst Van Lazarus wordt geschreven door Tony Award-winnaar Enda Walsh, de Ierse theater- en filmauteur van onder meer Disco Pigs, Steve McQueen's The Hunger en de musical Once.

Het eerste contact tussen Van Hove en Bowie werd gelegd door de invloedrijke film- en theaterproducent Robert Fox (The Hours, Closer). Hij wist dat Bowie met een musical bezig was, maar dat er nog geen regisseur was aangetrokken.

David Bowie. Beeld getty
David Bowie.Beeld getty

Cool en rustig blijven

Toen Fox in Londen Van Hoves regie van A view from the bridge zag en daarvan onder de indruk raakte, heeft hij beide mannen met elkaar in contact gebracht. Van Hove: 'Bij die eerste ontmoeting was ik bloednerveus. Je zit toch tegenover een icoon en een jeugdidool van mij. Ik moet gewoon cool en rustig blijven, zei ik tegen mijzelf, en dat is minstens twintig minuten gelukt. Toen ik hem vertelde dat ik als jongen van 18 tijdens mijn eerste tripje naar New York hem in Elephant Man heb gezien, vond hij dat bijzonder om te horen. Hij is bovendien een erg rustige man.'

Lazarus gaat half december bij de New York Theatre Workshop in première, waar Van Hove eerder onder meer Scenes from a Marriage, Alice in Bed en A Streetcar Named Desire regisseerde; voor de regie van More Stately Mansions en Hedda Gabler won hij daar een Obie-Award. Of de musical daarna verhuist naar Broadway en andere landen is op dit moment nog niet bekend.

Van Hove: 'Natuurlijk hopen we dat Lazarus na acht weken in de Theatre Workshop verder gaat, naar Broadway, of West-End, of waar dan ook. Maar het moet eerst nog gemaakt worden, hè. Het wordt trouwens geen feel-good musical, hoor. Het is echt helemaal Bowie: romantisch en bruut tegelijk. Nogal dark, zoals ze hier in New York zeggen.'

Van Hove heeft tot vandaag zijn samenwerking met Bowie geheim moeten houden en daarvoor ook een contract moeten ondertekenen. In oktober beginnen de repetities, waarbij Bowie nauw betrokken zal zijn. Van Hove: 'Het is niet zo van: hier is de tekst en hier is de muziek en we zien elkaar wel op de première. Nee, David zal tijdens de repetities zelf aanwezig zijn en ook met de zangers gaan werken. Daar verheug ik me uiteraard erg op.'

Van Hove regisseerde eerder een grote musical: Rent, over het leven van een groep jongeren aan de rafelrand van New York. Dat was destijds een productie van Joop van den Ende in Carré, maar ook Rent is ooit begonnen bij de Theatre Workshop in New York.

Bestaande songs van David Bowie werden door Van Hove eerder gebruikt in Angels in America, het toneelstuk van Tony Kushner dat vorig jaar oktober door Toneelgroep Amsterdam in BAM New York werd opgevoerd.

Ivo van Hove Beeld anp
Ivo van HoveBeeld anp
null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden