Ivana Trump schreef een - soms onbedoeld - geestig boek

Ivana Trump, de ex van Donald, schreef een geestig boek over haar huwelijk.

Ivana Trump Beeld WireImage
Ivana TrumpBeeld WireImage

Dat weten we dan ook weer: het novum dat de president van Amerika het verkiest om met zijn volk te communiceren via Twitter, hebben we te danken aan zijn ex Ivana.

Dat Donald Trump ook wel bekend staat als The Donald? Komt door haar.

Ivana Trump heeft naar eigen zeggen bovendien 'een directe lijn' met het Witte Huis waarmee ze de president eens per twee weken belt (niet vaker, want ze 'wil Melania niet jaloers maken'), dus wie weet wie feitelijk het land leidt.

Van de eerste echtgenote van Donald Trump verscheen deze week Raising Trump, een boek over hun huwelijk, dat duurde van 1977 tot 1992 en de opvoeding van hun drie kinderen Donald Jr., Ivanka en Eric. Geen woord daarin over Ivana's eens geopperde beschuldiging dat Trump haar heeft aangerand. Het enige dat in Het Witte Huis tot ophef leidde was het feit dat Ivana zich in de begeleidende interviews First Lady noemt (zijn eerste echtgenote, immers).

Een onschadelijk boek dus. Maar ook een - soms onbedoeld - geestig boek, van de hardwerkende glamourlady die zich tijdens haar huwelijk al nooit in de schaduw van haar man wenste te verschansen, en die hun beruchte vechtscheiding (The Donald ging vreemd met 'Marla freaking Maples') uitlegt als: 'Ik was té succesvol om Mrs. Trump te zijn. Er was in dit huwelijk geen plek voor twee sterren.'

Wanneer Ivana bij de geboorte van hun eerste zoon voorstelt hem Donald te noemen, weigert Trump aanvankelijk: 'What if he's a loser?'. Ivana blijkt over minstens zo'n grote winnaarsmentaliteit (en dito ego) te beschikken als haar ex-man. Op de skivakanties in Aspen, meldt ze, 'was het de Trumps versus de Kennedy's. De Trumps wonnen altijd.'

De in communistisch Tsjecho-Slowakije opgegroeide Ivana beschouwde rijkdom nooit als iets vanzelfsprekends, stelt ze - nadat ze heeft beschreven hoe ze vanuit haar helikopter een zomerverblijf in Connecticut koos. Haar kinderen tracht ze op te voeden met eenzelfde realiteitszin.

Dat deed ze niet alleen. Ze citeert Hillary Clinton, met wie ze het nóóit eens is, behalve toen die schreef: Er is een heel dorp voor nodig om een kind op te voeden.

Ivana Trump kan dat volmondig beamen. En ze somt op: mijn ouders, twee fulltime nanny's en de voltallige huishoudelijke staf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden