ITs is verzameling clichés met bizarre twinkeling

Diverse dansopleidingen laten hun choreografieën zien op het ITs Festival. De ongecontroleerde bewegingen van de twee meiden in Rave zijn verrassend veelzijdig.

Mirjam van der Linden
null Beeld Jochem Jurgens
Beeld Jochem Jurgens

Choreo[graphic] Selection van het Internationaal Theaterschool (ITs) Festival toont hoe de eigentijdse dans tegenwoordig is verdeeld: in choreografen en dansers die hun stinkende best doen zo te bewegen dat het niet lijkt op bedachte passen waarvoor technische beheersing nodig is, en choreografen en dansers die hun stinkende best doen zo te bewegen dat de bedachte passen technisch perfect uit de verf komen. Welke aanpak interessanter is? Dat ligt eraan wat ermee wordt gedaan.

Niet helemaal toevallig komen de beste bijdragen uit categorie één van de School voor Nieuwe Dansontwikkeling in Amsterdam. In Nor Jerusalem Nor van Burkhard Körner struikelen, vallen en botsen twee dansers een keurige opstelling kerkstoeltjes omver, om die vervolgens aan de overzijde van het toneel weer op te bouwen. Een mooie beeldverschuiving die raakt aan de religieuze tweedeling in Jeruzalem, aan het geloof als bron van rust en agressie. De keuze voor het lichaam als ongeleid projectiel is wat vrijblijvender.

Dan is de nonchalance van de twee meiden in Rave inhoudelijk sterker gemotiveerd. Emma Daniel en Aleksandra Lemm, tevens de choreografen, bewegen (slaap)dronken van het feesten op een stevige beat, die nog lang lijkt na te dreunen in hun lijf. Hun ongecontroleerde bewegingen zijn verrassend veelzijdig en hun ruimtegebruik gevarieerd.

Het meest veelzeggende stuk in categorie twee komt van Codarts uit Rotterdam. In Keep in touch van Ana Isabel Casquilho zijn een gespierde vent (tevens kletsmajoor) en een stil tenger popje zowel elkaars tegenpool als wederhelft. Ze golven zelfs op afstand met elkaar mee, en waar hij haar in de houdgreep neemt, snoert zij hem de mond. Het is een verzameling clichés, maar door het extreme contrast wel met een aangenaam bizarre twinkeling en fijn in samenspraak met brutale live pianomuziek.

Choreo[graphic] Selection - ITS Festival. Choreografieën door diverse opleidingen. 22/6, Frascati, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden