nieuws

ITS Festival voor afstuderend theatertalent houdt op te bestaan

Het ITS Festival, festival voor afstuderend theatertalent, houdt op te bestaan. Dat heeft het bestuur van het International Theatre School Festival besloten nu het festival ook de komende kunstenplanperiode geen structurele subsidie ontvangt.

Herien Wensink
ITS Festival Beeld Bart Grietens
ITS FestivalBeeld Bart Grietens

Op het ITS Festival in Amsterdam presenteerden traditiegetrouw pas afgestudeerde acteurs, regisseurs, dansers, choreografen en performers van de theaterscholen in Utrecht, Arnhem, Amsterdam en Maastricht hun afstudeerwerk. Ook waren internationale theaterschoolstudenten te gast.

De afgelopen vier jaar opereerde het festival al zonder structurele financiering, maar met bijdragen van financiers en theaterscholen. Na deze vier jaar hoopte het bestuur alsnog meerjarige ondersteuning te realiseren. Nu die uitblijft, heeft het bestuur samen met de betrokken theaterscholen besloten dat het ITS Festival zoals dat bestond niet meer georganiseerd kan worden. De bijdrage die de scholen leverden aan het festival wordt dit jaar overgeheveld naar een nieuw studentennetwerk: ENT, dat staat voor Ensemble Nieuwe Theaterwerkers.

De afgelopen jaren veranderde het ITS Festival ingrijpend van signatuur, nadat in 2014 en 2015 een groep studenten en alumni, verzameld onder de naam De Schaduwploeg, kritiek had geuit. Het ITS zou volgens veel studenten te commercieel en te competitief zijn, te zeer gericht op het afsluitende prijzengala en te weinig op uitwisseling en inhoud.

Sindsdien kwam de organisatie meer in handen van de studenten, en verschoof de aandacht van een brug tot de beroepspraktijk naar een artistieke ontmoeting tussen studenten. Dat aspect wordt voortgezet door ENT, dat recent is opgericht door studenten van de verschillende theateropleidingen, om meer verbinding tussen (oud)studenten te stimuleren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden