AlbumrecensieAccademia Strumentale Italiana

Italianen spelen Bach: strak met een menselijk randje ★★★★☆

Accademia Strumentale Italiana.

Eerst denk je aan een drukfout. Johann Sebastian Bach componeerde immers een contrapuntisch labyrint getiteld Die Kunst der Fuge, en niet Die Kunst der Fuga, met een a. Sneu voor de Accademia Strumentale Italiana dat het op hun cd-hoesje verkeerd gespeld staat. Of zijn ze in een val getrapt? Het manuscript vermeldt inderdaad Die Kunst der Fuga. Maar die krulletters, weten musicologen, zijn erop gekrabbeld door een Bachleerling. 

De Italianen halen hun gelijk met een staaltje rekenarij zoals Bach zelf vaak praktiseerde. Vervang zijn naam door cijfers volgens het principe a=1, b=2 enzovoorts, met de aantekening dat i/j en u/v één letter zijn. De som van b-a-c-h bedraagt dan 2+1+3+8=14. De optelsom van de volledige naam, Johann Sebastian Bach, is 158. En kijk nou, ook de som van Die Kunst der Fuga, gespeld met een a, is 158.

In Bachs universum, zeggen de Italianen, is dat geen toeval. Het sterkt ze in hun overtuiging dat het handschrift uit omstreeks 1740 Bachs wil en wet vertegenwoordigt. En dat Die Kunst der Fuge, zoals de bundel na zijn dood in 1750 werd gedrukt, het overijverige, omgegooide en uitgebreide werk is van zonen en leerlingen.

Klinkt dat kras? Muzikaal verdedigen de Italianen hun oer-Bach met verve. Met het warme laag van viola da gamba en violone blazen ze leven in fuga’s en canons. Tonen zwellen aan en sterven weg. Een vondst is de melodische combi van orgel en viool: strak unisono met een menselijk randje. De Italianen spelen puik en daar doet een rekenfout in het cd-boekje niets aan af (de som van k-u-n-s-t is geen 43, maar 80).

Accademia Strumentale Italiana

Die Kunst der Fuga

Klassiek

★★★★☆

Challenge Classics

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden