It's my mouth brengt scherpe satire op gevaar van nepnieuws (****)

It's my mouth is een scherpe satire op het gevaar van de verspreiding van nepnieuws en 'alternatieve feiten'. De drie getalenteerde acteurs dollen met het vliegensvlug wisselen van pruik, bril en jasje.

Annette Embrechts
'Als de (simpele) waarheid duidelijk wordt, kan niemand meer terug: de geest is uit de fles, levens zijn kapot.' Beeld Sanne Peper
'Als de (simpele) waarheid duidelijk wordt, kan niemand meer terug: de geest is uit de fles, levens zijn kapot.'Beeld Sanne Peper

Twee nieuwe toneelteksten uit het oosten des lands - één voor jeugd, één voor jongeren - haken in op de actualiteit. Vooral It's my mouth I can say what I want to (14+) van Toneelgroep Oostpool & Theater Sonnevanck is een scherpe satire op het gevaar van de verspreiding van nepnieuws en 'alternatieve feiten'. De snelle voorstelling begint met een amber alert over een opstootje in een fietsenhok.

Wat precies is voorgevallen tussen havo-scholier Furkan Yildiz en mevrouw Kootstra, lerares Nederlands, weet niemand. Iedereen speculeert en profileert (ook etnisch): politieagenten, collega-docenten, leerlingen, rappers, vaders, voorbijgangers, vloggers en journalisten. Via sensatiebeluste nieuwsprogramma's en opruiende vlogs groeit het rumoer uit tot een haatcampagne. Als de (simpele) waarheid duidelijk wordt, kan niemand meer terug: de geest is uit de fles, levens zijn kapot.

Jeugdtheater

It's my mouth

Schrijver Daan Windhorst kiest voor elke mening toepasselijk, gechargeerd taalgebruik: van het wegduikende niets-zeggen van de rector tot het hitsige straatvocabulaire van een would-berapper. Regisseur Daria Bukvic laat de vijftien rollen spelen door drie getalenteerde acteurs. Zij dollen met het vliegensvlug wisselen van pruik, bril en jasje en laten zich, net als de personages, leiden door stereotypen: hilarisch én confronterend. It's my mouth (naar een songtekst van Miley Cyrus) legt haarfijn bloot hoe werkelijkheid en redelijkheid worden weggedrukt door een stortvloed aan informatie.

It's my mouth I can say what I want to

Jeugdtheater
Toneelgroep Oost-pool & Theater Sonnevanck
Vanaf 14 jaar
Première: 24/2, Montessori College, Arnhem. Tournee t/m 1/6.

Voor jong publiek probeert Barbaartje (6+) de kloof te dichten tussen de doorgeschoten beleefdheid van 'de beschaafde elite' (verpersoonlijkt door een keurige weduwe) en de platvloerse brutaliteit van 'de volksmens' (een bierdrinkende buurman). Daartussen raakt de jonge boekenwurm Barribas, druipend van goedheid, bekneld. De precaire balans tussen deze drie posities (beleefd, brutaal, braaf) wordt door de drie acteurs met flair gespeeld - maar raakt daardoor ook een beetje zoek.

Barbaartje

Jeugdtheater
Door: Theater Sonnevanck
Vanaf 6 jaar
18/3, Centrale OBA, Amsterdam. Tournee t/m 9/4.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden