Actie / Thriller / Misdaad

It's All About Love

Vinterberg toont zijn zachte kant

Ronald Ockhuysen

De Pool Zbigniew Preisner vestigde zijn naam als de vaste componist van regisseur Krysztof Kieslowki. Toen Thomas Vinterberg, worstelend met de postproductie, inzag dat hij in It's All About Love het realisme moest loslaten, gooide hij pardoes de composities van Nikolaj Egelund overboord. Hij benaderde Preisner, en vroeg hem de muziek te maken voor zijn toekomstvisie.

Die keuze is een gouden greep. De aangezette en tegelijk ijle klanken verheffen Vinterbergs derde speelfilm tot een sprookje. Een somber sprookje, welteverstaan, waarin mensen worden gekloond en gevoelens vooral lastig zijn.

It's All About Love gaat over exploitatie en het verlies aan eigenheid. Claire Danes, gemodelleerd naar Hitchcock-heldinnen als Tippi Hedren en Grace Kelly, speelt een kunstschaatskampioen met sterrenstatus. Zij vormt de spil van een entertainmentbedrijf, dat dagelijks volle zalen trekt.

De vrouw, oorspronkelijk afkomstig uit Polen, raakt van slag wanneer zij bezoek krijgt van haar echtgenoot, die langskomt om de echtscheiding in orde te maken. Zijn bezoek herinnert Elena aan hun jeugd in Polen, waar het leven arm maar puur was. Zij wil vluchten, maar wordt met geweld tegengehouden door haar Amerikaanse bazen.

Vinterberg plaatst de herinneringen aan Polen tegenover het moderne leven in New York. Daarmee komt eenvoud tegenover luxe te staan, en harmonie tegenover opportunisme en winstbejag.

Die schematische opzet is effectief. It's All About Love behoort niet tot het soort films dat zomaar een verhaal ontvouwt; sfeer en sluimerende sentimenten zijn belangrijker. Vinterberg schrikt er niet voor terug om tussen de ontwikkelingen door doembeelden te laten zien van een Afrikaans land waar mensen zomaar opstijgen, richting de hemel. Het nieuws meldt dat overal ter wereld mensen sterven aan pijn in het hart.

It's All About Love is een politieke film die zijn boodschap verstopt achter precieze, weelderige beelden. De maker van deze beelden, de Britse cameraman Anthony Dod Mantle, zocht zijn inspiratie in het oeuvre van Stanley Kubrick. Ook de Nederlandse ontwerper Ben van Os greep terug naar de filmgeschiedenis; de hotelsuites waar Elena en haar gevolg verblijven, hebben de donkere art deco-stijl uit de jaren van de film noir. Het vliegtuig waaruit Sean Penn, als een man met vliegverslaving, commentaar geeft op het leven, oogt juist weer alledaags.

It's All About Love is een bijzondere en eigenzinnige productie, die vragen stelt bij het voortrazende kapitalisme. De film toont ook een kant van Vinterberg die nog niet bekend was. De regisseur blijkt behalve een doortastende spelregisseur en een rationale vakman ook over een zachte kant te beschikken.

De veelbesproken productie, die in het festivalcircuit een kwakkelend bestaan leidt, is een unieke mengeling van engagement en filmkunst. Pessimisme heeft er niet vaak zo fraai en afgewogen uitgezien.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden