THEATERRECENSIEIstanbul, bericht van de andere kant

Istanbul, bericht van de andere kant is een spannende zoektocht van een zoon naar zijn bipolaire vader ★★★★☆

Istanbul, bericht van de andere kant is een charmante performance die de ‘zin van de waan’ onderzoekt.

Karin Veraart
Scène uit Istanbul, bericht van de andere kant. Beeld J.W. Kaldenbach
Scène uit Istanbul, bericht van de andere kant.Beeld J.W. Kaldenbach

Het lijkt onbegonnen werk, maar theatermaker Michaël Bloos en zijn zus Amber aarzelen geen moment: zodra ze horen dat hun vader wordt vermist en in psychotische staat ronddwaalt in Istanbul, gaan ze naar hem op zoek. De memorabele tocht die dat oplevert, zal uitgangspunt vormen van de voorstelling Istanbul, bericht van de andere kant. En die is op haar beurt weer onderdeel van een groter project van Bloos, samen met Stichting Nieuwe Helden en andere partners: Universum van de waanzin, waarin kunst en de geesteswereld samenkomen, en onder meer de ‘zin van de waan’ wordt onderzocht.

Een belangrijke rol hierin speelt Jochum, Michaëls vader. Zijn meest echte vader, benadrukt hij, want zijn biologische vader was al snel vertrokken. Maar net als die eerste vader is ook Jochum bipolair, en zo is Michaëls jeugd doortrokken van angst ook zo te worden. Hij kiest voor het theater om ‘omgang te vinden met de werkelijkheid’.

En dan vertrekt Jochum in 2017 naar Istanbul, en reizen zijn kinderen hem halsoverkop achterna. Nu, pakweg drie jaar later na de aanleiding, staat Michaël op toneel, samen met acteur Gillis Biesheuvel en Lucas Kramer, die de fraaie muziek en het dito decor verzorgde; Freek Vielen schreef de tekst. Het is een prettige mengeling geworden van de weerslag van de spannende zoektocht in die miljoenenstad, terugblikken op Michaëls verleden en bespiegelingen over theater. Bloos en Biesheuvel vullen elkaar mooi aan in een charmante performance waarin ze de ander en zichzelf bevragen, grappige kunstzinnige zijwegen bewandelen, en dan weer even de rol van vader en zoon oppakken – om zo een stevig begin van het project neer te zetten.

Istanbul, bericht van de andere kant

Theater

★★★★☆

Door Michaël Bloos/Stichting Nieuwe Helden

Concept en regie: Michaël Bloos. Eindregie: Sanne van Rijn. Voor alle andere projecten: universumvandewaanzin.nl

29/10, Frascati, Amsterdam. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden