Israël vindt 'Paradise Now' niet Palestijns

De film Paradise Now van de Nederlands-Palestijnse cineast Hany Abu-Assad moet niet als 'Palestijns' worden betiteld door de organisatoren van de Oscar-uitreiking in de Verenigde Staten, op 5 maart....

Van onze verslaggever

Volgens het Israëlische dagblad Yedioth Ahronoth oefenen diplomaten enpolitici druk uit op de Academy Awards-organisatie in Los Angeles, omParadise Now te duiden als een Nederlandse film. De krant meldde ditweekeinde al dat de organisatoren van het Oscar-feest inmiddels zijnovertuigd. Deze zullen de film tijdens de ceremonie op 5 maart een andereorigine geven.

Paradise Now is een van oorsprong Nederlandse productie. Wegens degedeelde afkomst van de regisseur en het feit dat de Arabisch gesprokenfilm grotendeels in de Palestijnse gebieden is opgenomen, geldt hij echterals de Palestijnse Oscar-inzending.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences was zondag onbereikbaarvoor commentaar, meldde het Britse persbureau Reuters. Het Israëlischeministerie van Buitenlandse Zaken wilde geen commentaar geven op hetbericht.

Paradise Now vertelt het verhaal van Said en Khaled, twee vrienden dieeen zelfmoordactie in Tel Aviv willen plegen. De kijker ziet hun laatste24 uur.

De controverse over Paradise Now valt samen met Israëlische onvredeover de film Munich van Steven Spielberg, die is genomineerd voor vijfOscars. Volgens critici is de film, over de aanslag op Israëlische atletentijdens de Olympische Spelen van 1972, een aanklacht tegen de Israëlischegeheime dienst, en vertekent de film de waarheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden