Islamitisch platform voor zelfreflectie

AMSTERDAM Een groep islamitische ‘hedendaagse denkers’ heeft een nieuwe website gelanceerd om ‘kritische (zelf)reflectie’ binnen moslimgemeenschappen in Nederland te ontwikkelen....

Beschouwingen over de moeizame nesteling van de islam in de westerse maatschappij blijven volgens de initiatiefnemers nogal eens steken in simplisme. In islamitische kringen hoor je vaak argumenten als ‘zij begrijpen de islam verkeerd’. Of ‘wij moslims zijn niet goed bezig, maar de islam is perfect’. Intussen zetten islamcriticasters de religie rigoureus bij het oud vuil. In hun visie is de islam immers het probleem.

‘Met een opmerking als ‘jij snapt de islam niet goed’ sla je alle discussie dood’, zegt Ceylan Pektas-Weber, een van de vier redactieleden van Nieuwemoskee. ‘Wij zoeken naar frisse nieuwe argumenten die je niet in de krant leest en ook niet in het politieke debat hoort’.

Een aansprekend voorbeeld van ‘een nieuwe manier van denken’ vindt Pektas-Weber de denkbeelden van de Pakistaans-Amerikaanse moslimfeministe Asma Barlas. Zij is de auteur van 'Believing Women' in Islam, waarin ze zich richt op een patriarchale exegese van de Koran. ‘Barlas zegt bijvoorbeeld dat het feit dat tijdens de Openbaring rekening is gehouden met een patriarchale samenleving niet automatisch betekent dat mannendominantie onderdeel van de islam moet blijven.’

Pektas-Weber is de voormalige voorzitter van de islamitische vrouwenorganisatie Al Nisa. Nu werkt ze als zelfstandig adviseur en publicist op het terrein van emancipatie en islam. De andere redactieleden, allen moslims, zijn Kamel Essabane, Arnold Yasin Mol en Rashied Alibux. Essabane werkt als ingenieur bij een gemeente en studeert filosofie en religies in hedendaagse samenlevingen. Mol, die zich op 20-jarige leeftijd tot de islam bekeerde, is medeoprichter van de internationale islamitische denktank Deen Research Center (DRC) en heeft een theologische scholing. Alibux is voormalig eindredacteur van de islamitische omroep NMO. Wetenschap, milieu, identiteit, filosofie en religiekritiek zijn enkele hoofdthema’s die op de website zullen worden behandeld.

Er komt verder een blogteam, waar ook niet-moslims voor worden uitgenodigd. Bijdragen van islamcritici zijn welkom. Zelfs van PVV-leider Geert Wilders. Pektas-Weber: ‘Voorwaarde is wel dat hij zijn stuk onderbouwt met argumenten die voldoen aan onze criteria, die dus naast kritisch ook verfrissend zijn.’

De naam van de site grijpt terug naar de vroegste periode van de islam, toen de moskee naast een ruimte voor gebed ook een plek was waar moslims (mannen en vrouwen) elkaar opzochten om verschillende ideeën, problemen en belangen te bespreken. Volgens de initiatiefnemers vonden toen ook geregeld discussies met ‘andersgelovigen’ plaats en werden ambassadeurs uit verschillende culturen ontvangen. De hoop is dat de Nieuwemoskee tot een soortgelijk platform, in een moderne jas, zal uitgroeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden