Review

ISH


Like 4 Real
Dans
Door: ISH
16/10 De Goudse Schouwburg. Vanavond in Alkaar. Tournee t/m 29/11
Thisisish.com

Beeld ISH

De zaal met beweeglijke, tetterende pubers - ze zijn wel degelijk met elkaar bezig, en niet met hun smartphone - heeft de proloog zo te zien niet in de gaten. Over het filmscherm flitst een serie scherpe, zwart-witte spotprenten van kunstenaar Dadara, samen met choreograaf en regisseur Marco Gerris verantwoordelijk voor de nieuwe voorstelling van ISH, Like 4 Real.


Overal duikt de 'like-duim' van Facebook op. 'In like we trust', staat er op een nationaal embleem, en Darwins evolutie van de menselijke soort loopt voortaan van aap naar, inderdaad, wandelende vuist met opgestoken duim.


Een voorstelling over de digitalisering van ons bestaan, over de vraag of sociale media ons socialer of a-socialer maken, is niet nieuw. En ook het waarschuwende vingertje niet; pas op, voordat je het weet heb je door al het chatten en retweeten geen tijd meer om te leven en vertoef je in een virtuele wereld, die echter of mooier lijkt dan de werkelijkheid. Die je altijd het gevoel geeft iets te missen. Ook ISH ontkomt hier niet aan. Maar Gerris en Dadara zetten hun statement wel op een originele manier en met verbeelding neer.

Hoofdpersoon is een jongeman, Merijn de Jong, die zich afvraagt wie hij is (of wil zijn). Het gemiddelde leven is een sleur van werken, slapen, wat sweepen en swipen. Als je ziet hoe hij wordt opgezogen door dansers in een strakke choreografie van machinale, aan hiphop ontleende bewegingen, onderwijl gekluisterd aan hun laptops, dan begrijp je perfect dat hij zoekende is. En dat hij, net als wij, in eerste instantie verbluft is door de fantastisch kleurrijke wereld van het internet.


Die openbaart zich via een film van een Like 4 Real-act die Gerris en Dadara eerder op het festival Burning Man in de Nevadawoestijn uitvoerden. Mannen in bonte gewaden hebben daar een metershoge like-duim verbrand. En nu staan ze op het toneel, voor een videoprojectie die lijkt op een toverlantaarn. Aangevoerd door hun koningin, een koket zelfgenoegzaam nest op hoge hakken (Janna Fassaert).


De Jong is een soort Alice in Wonderland geworden en moet het tegen haar opnemen. 'Ik weet wat jij wilt. Jij wilt een vriend.' De breakers zijn haar dienaren en natuurlijk wil ze hem ook inlijven.


Hun strijd is een strijd van sterke beelden (magie, verlangen, het onbereikbare), sterke dans (schijnwereld, alterego's) en een wat minder sterke tekst. Die zwabbert tussen semi-filosofische oneliners ('Wees wie je lijkt te zijn') en te lang flauw gewauwel over de koekjes ('cookies') die hij van haar moet eten.


Maar deze hobbel neem je graag. Hoe het met De Jongs duim afloopt? Zoek hem. Nee, beter nog: zoek hem op en vind hem leuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden