ISBN

In Reis door het schimmenrijk - Op het breukvlak van een mislukte eeuw (Contact; ¿ 39,90) kijkt Parool-redacteur Arie Elshout terug op de nu bijna voltooide twintigste eeuw....

In februari 1994 onderneemt de Iraanse kinderarts en vrijheidsstrijdster Homa Darabi een laatste, wanhopige daad van protest tegen het fundamentalistische regime in Teheran. Op een plein in de Iraanse hoofdstad roept ze: 'Weg met de onderdrukking! Leve de vrijheid' Ze giet benzine over zich heen en steekt zichzelf in brand. In Een laatste teken (Van Reemst; ¿ 34,90) heeft haar zus, Parvin Darabi, leven en dood van de kinderarts beschreven.

'Wie had voor hem de belachelijke naam Hercules bedacht?' Met die vraag begint Theun de Vries (90) zijn roman De bergreis over de zeventiende-eeuwse schilder Hercules Seghers. Rembrandt bewonderde hem om zijn berglandschappen, maar had Seghers ooit een berg gezien? (Querido; ¿ 29,90).

In De oudste jongen (Querido; ¿ 29,90) gaat Gerrit Krol terug naar de dagen van zijn jeugd, het ouderlijk huis aan de Korreweg in Groningen. Nauwgezet beschrijft hij dingen en gebruiken. Daarmee wekt hij een verdwenen wereld, die van de jaren veertig en vijftig in het noorden des lands, tot leven.

De Oostenrijkse schrijver Peter Handke (55) heeft een enorm oeuvre op zijn naam staan, maar niet eerder schreef hij zo'n dik boek als Mein Jahr in der Niemandsbucht, dat nu in een vertaling van Hans Hom verscheen als Mijn jaar in de Niemandsbocht (de Prom; ¿ 85,-). Het is een caleidoscopisch verhaal waarin zeven vrienden, teruggekeerd van voettochten in verschillende landen, hun verhalen vertellen.

Open hart heet de roman van de Israëlische auteur Abraham B. Yehoshua (62) en die titel is bewust dubbelzinnig. In dit boek gaat het om een echtpaar uit Tel Aviv, dat een ernstig zieke dochter ophaalt in India. Het wordt daarbij begeleid door een jonge internist, Benjamin Rubin, die op de gehuwde vrouw verliefd wordt. Dit gegeven stelt Yehoshua in staat allerlei kanten van de liefde te laten zien, maar evengoed gaat zijn boek over openhartchirurgie, religie, seksuele obsessies en zielsverhuizing tegen de achtergrond van verschillende culturen (Wereldbibliotheek; ¿ 59,90).

Frans Kingma (1956) is experimenteel fysicus. Hij publiceerde verhalen en essays in De Gids en Hollands Maandblad. In De cyclus van het mes heeft hij acht verhalen gebundeld, die zich afspelen in Tunesië, Polen of Brazilië, en waarin geen van de personages Nederlander is (Meulenhoff; ¿ 34,90).

Hendrickje Spoor (1963) debuteerde in 1993 met De verweerde spiegel. Twee jaar later kwam haar tweede roman, Een huwelijk, uit. In haar derde boek, Atlantis (De Bezige Bij; ¿ 29,50), gaat het over Céline Ebinga, in de ban van het verzonken eiland Atlantis, en haar man, die oceanograaf is, reden waarom het paar voortdurend op reis is naar verre kusten en zeeën. Voor Céline worden daardoor de herinneringen aan thuis, aan haar moeder, belangrijk.

De jonge Ruslandkundigen Marcel van Hamersveld en Michiel Klinkhamer analyseren in Messianisme zonder mededogen - Het communisme, zijn aanhangers en zjn slachtoffers (Aspekt; ¿ 29,90) de gevolgen van de Oktoberrevolutie in 1917 in Rusland. Zij willen de onjuistheid aantonen van de vaak gehoorde opvatting dat het marxisme in wezen goed was, maar dat de Russen deze ideologie hebben misbruikt voor het met geweld vestigen van een totalitair regime. Zij vragen aandacht voor de 'in de publiciteit en geschiedschrijving verwaarloosde gewelddadige en destructieve kanten van het marxisme'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden