ISBN

In 1932 debuteerde Samuel Beckett (1906-1989) met Dream of Fair to Middling Women. De roman verscheen pas na zijn dood....

De sloop der dingen is de eenendertigste roman, ofwel het zesenveertigste boek van Willem Brakman (1922). Opnieuw laat Brakman zijn hoofdpersoon, een rustend arts in de provincie, terugkeren naar het oord van zijn jeugd. In dit geval betekent dat een terugkeer naar Duindorp, een paradijs in de buurt van Den Haag, dat aan de sloophamer ten prooi valt (Querido; fl 39,90).

De Franse schrijver Pierre Louys, in 1870 in Gent geboren en in 1925 in Parijs overleden, werd beroemd door een mystificatie, zijn zogenaamde 'vertaling' van oude Griekse, Sappho-achtige verzen: de Chansons de Bilitis. Louys was altijd al een grappenmaker en niet voor één gat te vangen. In 1901 deed hij van zich spreken met Les aventures du roi Pausole, een scabreus boek over deze koninklijke levensgenieter, die dagelijks wordt omringd door 366 (blote) vrouwen (alleen z'n dochter gaat gekleed). Ernst van Altena vertaalde het boek, zijn laatste werkstuk, voordat hij in juni 1999 overleed. Bij wijze van eerbetoon aan hem publiceert Ivo Gay van uitgeverij Voltaire nu De avonturen van Koning Pausolus (fl 55,-). Peter van Hugten illustreerde het verhaal.

Félix Nadar (1820-1910) was een veelzijdig man, ballonvaarder, romanschrijver, tekenaar van karikaturen en nog veel meer, maar in de herinnering leeft hij voort als de fotograaf die de allergrootsten van zijn tijd (de gebroeders Goncourt, vader en zoon Dumas, Flaubert, George Sand, Baudelaire) voor zijn camera kreeg. Nadar heette eigenlijk Gaspard Félix Tournachon. Hij schreef vijftien, meest autobiografische boeken. Quand j'étais photographe, dat hij op zijn tachtigste schreef, is een van de bekendste. Het verscheen met als titel Toen ik fotograaf was bij De Arbeiderspers (Privé-domein; fl 45,-). Het boek, schrijft vertaalster Mechtild Claessens in haar nawoord, wordt vaak aangehaald wanneer de opkomst - en bloetijd - van de fotografie ter sprake komt.

'Donker en koud moet het geweest zijn, die dinsdag 8 februari 1575.' Zo begint Groepsportret met Dame - Het bolwerk van de vrijheid (Bert Bakker; fl 58,50), waarin Willem Otterspeer, hoogleraar universiteitsgeschiedenis in Leiden, de eerste honderd jaar van de Leidse universiteit behandelt. Op die koude februaridag werd de universiteit ingewijd. Het boek is het eerste deel van een reeks van vier, waarin de geschiedenis van de universiteit wordt beschreven. Het laatste deel komt uit in 2004.

Schrijver Peter Verhelst en regisseur Luc Perceval kozen de Oresteia van de Griekse dichter Aischylos tot uitgangspunt voor hun tragedie Aars!, een van de toneelstukken op het Holland Festival. 'Een andere zwangerschap staat u te wachten. Binnenkort bloeien in uw buik de wormen. Vergeet het water, mevrouw, het is te laat, kom uit de douchecel van de Grote Nutteloosheid. Wie weet komt er weleens iets anders uit de sproeikoppen dan water', zegt Orestes tegen zijn moeder Klytaemnestra, voor hij haar vermoordt (Prometheus; fl 25).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden