ISBN

De Bezige Bij publiceert nu de vier jaar geleden in Frankrijk verschenen, omvangrijke biografie Albert Camus - Een leven van Olivier Todd (vertaling Marianne Kaas en Frans de Haan; fl 97,50) De tegenstrever van Sartre, schrijver van La Peste en l'Étranger, Nobelprijswinnaar en anti-communist, was een tegenstrijdig mens: charmant en...

'De carport ziet er goed uit, met/ die vuurdoorn die zich rond de met prima/ buitenbeits behandelde palen slingert.' De vorig jaar overleden Thomas Rap was een uitgever die oog had voor jong dichterlijk talent. Zelf schreef hij, ongemerkt bijna, vijf dichtbundels. In de ironische bundels Doorzonwoning, Villa en Kantoor woeden de jaren zeventig; in zijn laatste en meest poëtische bundel Stella Maris overheerst de melancholie. De uitgeverij die zijn naam draagt, bracht de poëzie bijeen in Verzamelde gedichten (fl 39,90).

Het romandebuut van de jonge Niels Carels (1977) heeft een oeroud thema: het zoeken naar de ideale vrouw. De belle dame sans merci heet voor de hoofdpersoon Zeehond 'het Meisje met de Duizend Gezichten'. Neon (Prometheus; fl 31,95) is een 'nachtboek': de schilder Zeehond is 'gevangen in artistieke impotentie', hij lijdt onder 'de oppervlakkigheid van de kunst' en verliest zich in het nachtleven van de grote stad.

Oscar van den Boogaard, een van de weinige Nederlandse auteurs die geen autobiografische romans schreef, maar wel succes had (hij werd 'genomineerd voor alle grote prijzen' meldt de omslagtekst een beetje treurig over deze eeuwige tweede), publiceert nu een boek met stukken over zijn familie, zijn vrienden, zijn liefdes en de achtergrond van zijn romans. Sensaties (Querido; fl 34,50) heet deze ontraadselende bundel.

'Het gaat hier om een meedogenloos systeem, waarbij naar schatting tussen de 200.000 en 400.000 Koreaanse, Indonesische, Nederlandse, Chinese, Filipijnse en andere vrouwen systematisch werden verkracht.' Dit schrijft de journaliste Brigitte Ars, sinds 1998 woonachtig in Maleisië, in de inleiding van haar boek Troostmeisjes - Verkrachting in naam van de keizer (De Arbeiderspers; fl 39,90). Ze beschrijft hierin het wrede lot van vrouwen die tijdens de oorlog werden gedwongen tot prostitutie in de bordelen van het Japanse leger. Daarnaast gaat het boek over de dwangprostitutie in nazi-Duitsland.

In 1957 won ze het Eurovisie Songfestival met Net als toen, twintig jaar later stopte ze abrupt met haar zangcarrière en ging rechten studeren. Ze werd rechter, maar verliet in 1994 de rechterlijke macht even abrupt voor een tweede zangcarrière - die mislukte. Corry Brokken stortte zich op het schrijven van haar memoires, Wat mij betreft (Archipel; fl 34,95). 'Alles is overleefd en min of meer verwerkt. Ik hou van het leven en ik hoop maar dat het leven nog een tijdje van mij zal blijven houden.'

Ondankbaarheid - Een gesprek over onze tijd (Contact; fl 39,90) is de neerslag van de gesprekken van de Canadees Antoine Robitaille, redacteur van Le Devoir, met de Franse filosoof Alain Finkielkraut. De gesprekken gaan onder meer over het conflict op de Balkan, over Israël en over de problematiek van de Franstalige Canadese provincie Quebec.

De publicist Marcel Roele schrijft in De mietjesmaatschappij - Over politiek incorrecte feiten (Contact; fl 34,90) over zaken die als politiek correct gelden, maar die de toets van de wetenschappelijke kritiek niet kunnen doorstaan. Politiek incorrecte feiten, aldus de vermelding op het omslag, 'bleken echter wetenschappelijk correct'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden