ISBN
Fictie..
'Naar mijn mening moet iedereen vanaf heden/op slechtverwarmde huurkamers bivakkeren/met betimmering foeilelijk': in de afgelopen vijftien jaar schreef Tonnus Oosterhoff vier dichtbundels die hogelijk zijn geprezen, en nu zijn verzameld in Hersenmutor (De Bezige Bij; euro 24,90). Jacob Groot, voorheen Jacob der Meistersänger, publiceert poëzie die psychedelisch en metafysisch wil zijn: Heerlijkheid van Luchtmetaal (De Harmonie; euro 16,90). De nieuwe bundel van Martin Reints heet Ballade van de winstwaarschuwing (De Bezige Bij; euro 16,50); de Vlissingse dichter en kinderboekenschrijver Wim Hofman bezingt zee, Zeeland en zijn jeugd in Na de storm (Querido; euro 15,95); en de jolige 'doktersroman' Zuster Mieke is een bundeling van veertig versjes uit het AMC Magazine, van Frank van Pamelen, Driek van Wissen, Kees Torn en Ivo de Wijs (Nijgh & Van Ditmar; euro 9,90).
De tweede roman van Khalid Boudou (van Het schnitzelparadijs) is een satire: De President (Rothschild & Bach; euro 17,50). De derde roman van Maya Rasker behandelt de liefde tussen een geoloog en een studente, in het Spaanse hooggebergte: Xenia (Augustus; euro 18,50).
Bijzondere post, met tekeningen van de Kerstman zelf, destijds jaarlijks bezorgd bij de kinderen van J. R. R. Tolkien (1892-1973), nu in uitgebreide editie verschenen: Brieven van De Kerstman (uitgeverij M; euro 19,90).
Gekozen door Cyrille Offermans uit vier grote brievenboeken, geschreven door de fysicus en denker Georg Christoph Lichtenberg (1742-1799), vertaald door Marion Offermans: Gekleurde schaduwen – Brieven 1770-1799 (De Arbeiderspers; euro 24,95). De postume bundel Ben jij het, ik? (Meulenhoff; euro 17,50) is in de laatste maanden van zijn leven nog door de dichter Kees Ouwens (1944-2004) zelf voltooid en persklaar gemaakt.
Non-fictie
Historicus Geert Jansen, werkzaam aan de Universiteit van Oxford, schreef aan de hand van dagboeken en brieven Creaturen van de macht. Patronage bij Willem Frederik van Nassau (1613-16 64) (Amsterdam University Press; euro 24,50). Volgens Karel van het Reve was Nicolaas van Wijk voor de slavistiek wat Huizinga betekende voor de geschiedenis. Zijn biografie Vader van de slavistiek. Leven en werk van Nicolaas van Wijk 1880-1941, werd geschreven door Jan Paul Hinrichs (Bas Lubberhuizen; euro 24,90). Hij was historicus, journalist, radiocommentator, illustrator en sprak bezet Nederland per radio toe als 'oom Henk': Cornelis van Minnen beschreef Amerika's beroemdste Nederlander. Een biografie van Hendrik Willem van Loon (Boom; euro 34,50).
Zojuist ter plaatse aangeboden aan prins Willem-Alexander: Marokko achter de schermen. De wedloop voor een betere toekomst van NRC-correspondent Steven Adolf (Prometheus; euro 19,95).
Volkskrant-medewerker Joost Pollman organiseert de jaarlijkse stripdagen in Haarlem, is pleitbezorger van de emancipatie van de strip en publiceert nu negen 'stukken over strips' getiteld Een indruk van echtheid (Bert Bakker; euro 19,95).
Kunstcriticus Paul Kempers boorde zich in de Amsterdamse kunstuitleen en kwam daar 'onwrikbare verheffingsidealen, kafkaëske subsidieperikelen en zakelijk doortimmerde kunstliefde' tegen. Hardnekkig en vastberaden. Vijftig jaar kunstuitleen. (Mets & Schilt; euro 19,90).