ISBN

Voor Tessa de Loo is een auto 'een blik op wielen, met een motor erin en een toeter erop: pas op daar kom ik aan'....

Telkens een andere gedaante aannemend, duikt een vrouw op in het leven van Ben, de hoofdpersoon van Anton Haakmans jongste roman Het filiaal (Meulenhoff; fl. 34,90). Ben probeert uit zijn afzondering te raken door het inzetten van een dubbelganger. In deze doolhof van spiegels moet hij wel verdwalen.

Na twee romans van de Zweed Göran Tunström (1937), De dief en Huis van muziek, verschijnt bij De Bezige Bij in vertaling een bundel met vier verhalen, Het ware leven (fl. 34,50). Over Sigfrid Blom, die een omstreden toneelstuk schreef; Anna, die een meisje ter wereld brengt met vleugels; het wel en wee van de schuchtere joodse vluchteling Harry Kupferstick in 1943; en de reis van de broertjes Isaac en Jakov vanuit Samarkand naar Jeruzalem.

De Ierse Ria en de Amerikaanse Marilyn ruilen in de zomermaanden van huis in de roman Het huis op Tara Road van de Ierse schrijfster Maeve Binchy. Ze ontmoeten elkaar niet, maar komen wel allebei achter een groot en schokkend geheim van de ander, waarover maar beter kan worden gezwegen. In Engeland werden van deze roman al meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Van Reemst liet het kloeke boek van vertelster Binchy vertalen (fl. 39,90).

'Ik schrijf omdat ik wil schrijven/ dat ik gelukkig ben.' Er ligt een appel op een schaal bevat een keuze uit de gedichten van Toon Tellegen, uit alle dertien bundels die van hem zijn verschenen bij Querido (fl. 15,-).

Bij Amsterdam University Press is een nieuwe reeks begonnen, waarin de ontwikkelingsgeschiedenis van een aantal historische kernbegrippen wordt onderzocht. De reeks is getiteld Nederlandse Begripsgeschiedenis en is geënt op buitenlandse voorbeelden. In de eerste twee delen staan de begrippen 'vaderland' en 'vrijheid' centraal. Vaderland - Een geschiedenis vanaf de vijftiende eeuw tot 1940 (fl. 79,50) werd samengesteld onder redactie van N.C.F. van Sas. Voor Vrijheid - Een geschiedenis vanaf de vijftiende eeuw tot de twintigste eeuw (fl. 69,50) voerden E.O.G. Haitsma Mulier en W.R.E. Velema de redactie.

In een boeiend vierluik geven Remieg Aerts, Herman de Liagre Böhl, Piet de Rooy en Henk te Velde in Land van kleine gevaren - Een politieke geschiedenis van Nederland 1780-1990 (SUN; fl. 49,50) een uitvoerige schets van de politieke veranderingen in Nederland sinds de tijd dat er een einde kwam aan de oude Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De volgende perioden worden achtereenvolgens behandeld: 1780-1848; 1848-1917; 1913-1949; 1945-1990.

Bij Boom verschenen drie nieuwe deeltjes in de reeks Boom Essay: Mediatijd (fl. 30,-) van de Duitse filosoof Peter Sloterdijk over het 'wij-gevoel' in de moderne tijd; Het bedenkelijke (fl. 34,50) van de Vlaamse schrijver Stefan Hertmans over de obscene kanten van de hedendaagse cultuur; De mond van de dood (fl. 32,50) van de Franse filosofe Franöise Dastur over onze verhouding tot de dood.

De Prom bracht een heruitgave van Gesprekken met Jacques Presser (fl. 24,90) van de cineast en schrijver Philo Bregstein naar aanleiding van het feit dat de historicus Jacques Presser, auteur van onder andere Ondergang over de jodenvervolging, honderd jaar geleden werd geboren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden