ISBN

Waarom is Harry Potter zo populair? Volgens Benoît Virole in De betovering van Harry Potter – Psychologie van het nieuwe kind (Kok; euro 8,95) dragen de hyperactieve stijl van de schrijfster J.K....

De criticus H.A. Gomperts overleed in 1998. Zijn nalatenschap bevatte ongepubliceerde manuscripten, waaronder het derde deel van Intenties, een reeks kritieken en essays waarvan in de jaren tachtig deel 1 en 2 verschenen. Meulenhoff bundelde nu de stukken uit deel 3 samen met die uit deel 1 en 2, in Intenties 1/2/3 (A 37,50): essays over onder anderen Simon Vestdijk, Gerard Reve, W.F. Hermans, Karl May en Vladimir Nabokov.

In de 'Vlaamse bibliotheek', een reeks klassiekers van uitgeverij Houtekiet verschenen Scherpschuttersfeest van Marcel van Maele (A 15,-), Berichten om bestwil van Gust Gils (A 15,-) en Het dwaallicht van Willem Elsschot

(A 14,50). In die roman, Elsschots laatste, ontdekt zijn alter ego Laarmans dat hij een burgermannetje is geworden. Hij stort zich in een hopeloze zoektocht naar ene verdwenen Maria van Dam, in lugubere buurten. Hij vindt haar niet, maar 'nu rest mij van Maria tenminste de illusie'.

Niet vergeten: 2003 was het Simenon-jaar. In de reeks Pandorapockets verschenen, in samenwerking met uitgeverij Atlas, weer acht romans van Simenon in een nieuwe vertaling. Onder meer: Maigret en de minister; Maigret en het lijk zonder hoofd; Het bloedspoor in de sneeuw en 45 graden in de schaduw. De pockets kosten euro 6,98 per stuk.

In en over de politiek heerst veel verwarring. Politici moeten niet zeggen nooit in de war te zijn. In Woordenschat voor verwarde politici (Van Gennep; euro 12,50) analyseert Herman van Gunsteren, hoogleraar politieke theorieën, de opvatting dat politiek een strijd met woorden is. Het oude politieke vocabulaire wordt afgestoft.

Onderzoeksjournalist Eric Laurent van de Franse krant Le Figaro ontwart in Het geheim van Bush – De machtige lobby achter George W. Bush (Van Gennep;

A 13,50) de netwerken van de president. Hij onthult wie Bush heeft gesteund: ultrarechtse christelijke organisaties, machtige instituten van oliebaronnen en bedrijven als Halliburton of Kellog, Brown & Root, die onderdeel uitmaken van het militair-industriële complex in de VS.

Alleen in Schotts curiositeiten (Het Spectrum; euro 14,95) kom je de kat van John Lennon tegen, de twaalf werken van Heracles en de gruwelijke moorden waarmee Miss Marple te maken krijgt. Het boekje is ultra-infotainment met nutteloze trivia en kennis voor speelse geesten.

Benoi*t Peeters, zelf scenarist van stripverhalen, vertelt in Hergé – Zoon van Kuifje (Atlas; euro 24,50) hoe de bedenker van een van de beroemdste en geliefdste stripfiguren onder de eeuwige druk van het volgende album leed. De avonturen van Kuifje, zei Hergé, kunnen gelezen worden als een indirecte autobiografie of zelfs dagboek.

Philip Mechanicus, fotograaf en publicist, wil in De uivariaties (Querido; euro 13,95) een ui verwerken in een bonenschotel. De ui probeert al pratend – als het ei in het liedje van Jaap Fischer – zijn leven te rekken. Volgens Kees Fens is Mechanicus' taal er een 'voor fijnproevers'.

Soms hilarisch, soms beschamend. In Spiegels – Nederland in 1001 zinnetjes (Het Spectrum;

A 7,95) verzamelde Aernoud Witteveen grappige zinnetjes die we zeggen of om ons heen horen. Van 'jet lekt op incontinentale vluchten' tot 'en nu linea rectum naar huis'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden