ISBN

Dorre levens is de derde roman van de Braziliaan Graciliano Ramos, die door August Willemsen werd vertaald. In de romans Angst en Sao Bernardo betoonde Ramos zich een schrijver die een wurgend psychologisch inzicht paart aan beklemmende beschrijvingen van de Braziliaanse sertao, de bandeloze streek waar hij werd geboren en...

Hans Warren en Mario Molegraaf verzamelden 'de 100 meest troostrijke gedichten over afscheid en rouw uit de Nederlandse poëzie': Ik heb alleen woorden (Bert Bakker; * 19,90).

Over de zandheuvels bevat veertien verhalen van Ammy Langenbach. Zij vertelt over mensen die een belangrijke rol spelen in het leven van Marthe, een gehuwde vrouw, met een obsessie voor vrouwen, die in haar jeugd werd misbruikt (De Prom; * 24,90).

Martin Koomen is 18 en bezeten van jazz als hij naar Stockholm vertrekt met in zijn bagage een klarinet. In Zweden, anno 1957 'in Europa het jazzland bij uitstek', zou zijn leven werkelijk beginnen, schrijft hij in Drink, drink het uur - Kronieken uit de tijd van de jazz (de Prom; * 24,90). Jammer, de klarinet blijkt even passé als de 'oude stijl'; er zal een tenorsaxofoon moeten komen.

Karin Kloostra (1961) studeerde sociale wetenschappen, is documentair fotograaf en werkt mee aan het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands. Met de verhalenbundel Vruchtbeginsel (Contact; *36,90) debuteert zij als schrijfster. In vier onderling verbonden vertellingen laat zij haar hoofdpersoon, een jonge vrouw, zwangerschap en geboorte, dood en verlies aan den lijve ervaren.

Te midden van de tijden is een nieuwe poëziebundel van de voormalige 'Maximaal' Pieter Boskma (Prometheus; * 19,90). Th. van Os komt na zijn opvallende debuut Beurtzang ('Een goede beurt is ook een goed gedicht') met Berliner Lullaby, waarin de Berlijnse subcultuur als decor functioneert (De Arbeiderspers; * 34,90). Theo Verhaar publiceert zijn vijfde bundel, over de wankele balans tussen bloei en verval: Nawakker (De Harmonie; * 29,50).

De in Birmingham woonachtige Jim Crace, een ware 'working class hero', schrijft boeken die er mogen zijn. Anders dan je zou verwachten vertelt hij geen platte, realistische verhalen, maar breekt hij de werkelijkheid open door middel van zijn verbeelding. Regina Willemse vertaalde Signals of Distress uit 1994 voor De Geus: De man die de wereld wilde verbeteren (* 49,90).

Effe dimmen! - Een rebel in Den Haag (Veen; * 18,90) is het tweede boek van SP-voorman Jan Marijnissen. Het boek, 'dat poogt een indruk te geven van wat je allemaal meemaakt als je als nieuweling in de Kamer komt', bevat een 'bewerkte selectie' van zijn columns, toespraken en artikelen.

'De Franse omgang met het Vichy-verleden: botsende herinneringen' is een van de bijdragen in het Negende jaarboek van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (Walburg Pers; * 39,50). Het stuk beschrijft de processen tegen Klaus Barbie en Paul Touvier. Het gebruikelijke foto-essay bevat foto's van particulieren uit een opvangkamp voor ontheemde joden direct na de oorlog.

Boren in hard hout (Prometheus; * 34,90) is de vierde en laatste bundel met artikelen en toespraken van Frits Bolkestein. In het boek - de titel verwijst naar een uitspraak van de Duitse socioloog Max Weber over politiek - behandelt de fractieleider van de VVD vooral onderwerpen op het terrein van cultuur en onderwijs en buitenlandse politiek. In het buitenland-deel geeft Bolkestein onder meer zijn mening over de euro, Europa en de islam, ontwikkelingshulp en minister Pronk, 'rebel met een missie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden