ISBN

'God schiep de wereld in Vila Nova de Gaia op een warme meimiddag van 1930. En toen ik zo'n vier jaar later zijn schepping bewust begon te bekijken, (....

In de deels op feiten berustende roman De onaanraakbare van de Ier John Banville vertelt de kunsthistoricus en spion Victor Maskell zijn levensverhaal aan een studente die een boek over hem wil schrijven. Maskell, directeur van een befaamd kunstinstituut, brengt de Britse koninklijke kunstverzameling op orde (Atlas; ¿ 49,90). De Engelse uitgave, The Untouchable, werd besproken in Cicero van 15 augustus 1997.

De genezende kracht van de bliksem is het romandebuut van de Canadese Gail Anderson-Dargatz (De Geus; ¿ 49,90). Het is het verhaal over de 15-jarige Beth Weeks, die in een dorp woont vlak bij een indianenreservaat. Een harde omgeving. Haar moeder praat met haar dode moeder, door haar vader wordt ze misbruikt. Totdat Beth letterlijk door de bliksem getroffen wordt. Dan verandert er iets.

Antropoloog Geert Mommersteeg verbleef twee jaar in Mali, in de oude stad Djenné, waar hij het leven bestudeerde van de marabouts. Deze mannen onderwijzen in dit centrum van islamitische cultuur de koran. Wat hij daar zag, beleefde en ervoer, heeft Mommersteeg neergelegd In de stad van de marabouts (Prometheus; ¿ 29,90).

In Wat een taal! - Taalergernissen van bekende taalgebruikers (Contact; ¿ 24,90) staan 47 columns die werden uitgezonden door het gelijknamige taalprogramma van de NPS-radio. Bekende Nederlanders en Vlamingen vertellen over taalfouten en storend taalgebruik. Zo bleek Hedy d'Ancona zich bijzonder te ergeren aan 'zekers te weten' en vooral aan 'we gaan ervoor'.

Volkskrant-redacteur Milja de Zwart, werkzaam in Den Haag, noemt haar boek Binnenhof voor buitenlui (De Geus; ¿ 29,90) 'een soort kruising tussen een reisgids en een politiek boek'. Zij vertelt onder meer over de 'sluipweg' die de premier kan benutten om van de Ridderzaal in het Torentje te komen, wat 'vak K' betekent en wat er van de ambtswoning van de Kamervoorzitter is geworden. Maar De Zwart portretteert ook de politeke partijen, gaat in op de verhouding pers en politiek en schetst werkzaamheden, zeden en gewoonten in politiek Den Haag.

In Het belang van de Tweede Wereldoorlog (Sdu; ¿ 19,90) zijn vier lezingen gebundeld. Ze werden gehouden op een symposium ter gelegenheid van de opening van de nieuwe behuizing van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie in september vorig jaar. Ze gaan over Nederland en de Eerste Wereldoorlog (M.C. Brands), democratie in Nederland (J.Th.J. van den Berg), de rechtspraak 'in en rond de Tweede Wereldoorlog' (E.J.H. Schrage), en Duitsland en Nederland in de twintigste eeuw (G. Hirschfeld).

E.M. Beekman, hoogleraar Germaanse talen aan de universiteit van Massachusetts, analyseert in Paradijzen van weleer, een omvangrijke studie van de koloniale literatuur uit Nederlands-Indië in de jaren 1600 tot 1950, 'de beleving en verbeelding van Indië vanaf de allereerste reisverlagen van de zestiende-eeuwse pioniers tot de rijke stroom romans en verhalen van de naoorlogse gerepatrieerden'. Oorspronkelijk verscheen het boek onder de titel Troubled Pleasures in 1996; het kreeg toen mooie kritieken, onder meer in The Times Literary Supplement. De vertaling verschijnt bij Prometheus (¿ 79,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden