ISBN

Van de Franse schrijver Georges Bataille (1897-1962) verscheen bij de Brussels uitgeverij Yves Gevaert Het blauw van de hemel in dezelfde reeks waarin eerder bijvoorbeeld Bebuquin van Carl Einstein uitkwam (de boeken worden in Nederland gedistribueerd door uitgeverij IJzer in Utrecht)....

Het begint met een prentenboek - veel plaatjes, weinig tekst -, maar spelenderwijs oefent de kleuter het geduld voor een echt verhaal, en wie weet lezen ze later een echt boek. Leesbevorderaars maken gretig gebruik van het prentenboek. Piet Mooren promoveert op 26 juni op het onderwerp 'cultuurspreiding en leesbevordering door prentenboeken'. De handelseditie kreeg de titel Het prentenboek als springplank (SUN; fl 49,50).

Na de Eerste Wereldoorlog vertrokken vooral jonge vrijgezellen naar Nieuw-Zeeland of de Verenigde Staten. Om goud te zoeken, het geluk, of op z'n minst werk. Na de Tweede Wereldoorlog stonden massa's gezinnen klaar om zich in te schepen naar een ruim, licht land, waar ze een boerenbedrijf konden opzetten, weg uit het lamgeslagen Nederland. Hylke Speerstra, oud-hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, portretteert in Het wrede paradijs (Contact; fl 49,90) dertig emigranten en hun gezinnen. De droom kwam soms uit, maar vaak viel het tegen. Het heimwee bleef, het verlangen naar de geur van Nederlandse koffie.

Het geestige 'De uitvaart van Mamá Grande', 'De ongelooflijke maar droevige geschiedenis van de onschuldige Eréndira en haar harteloze grootmoeder', dorpsverhalen als 'Isabel en de regen in Macondo' en verhalen van een verbaasde reiziger in Europa als 'De gelukkige zomer van mevrouw Forbes' - al deze schitterende, bizarre, schijnbaar luchtige verhalen zijn nu weer te lezen in de bundel Gabriël García Márquez - Alle verhalen 1947-1982 (Meulenhoff; fl 49,50)

De Vlaming Guido van Heulendonk voert in zijn roman Buiten de wereld een kunstenaar (en huisvader) ten tonele, die worstelt met grote en kleine levensvragen, zoals 'Schilder je een paus met olie- of met waterverf?'. Het boek verscheen bij De Arbeiderspers (fl 39,90), dat eerder Paarden zijn ook varkens en Aimez-vous les moules? van hem publiceerde.

Bij Prometheus debuteert de 27-jarige Ron van Liempd ('ooit de jongste kroegeigenaar van Krakau') met De nar (fl 36,50). De hoofdpersoon in deze roman, ook een Ron, ook een kroegbaas, belandde bij toeval in Krakau toen hij op de vlucht sloeg voor de saaiheid van Nederland. Voor een ondernemende jongen valt er veel te beleven in het Polen na de val van het communisme. Maar corruptie, bureaucratie en intimiderende mede-jongeren worden hem uiteindelijk te veel.

In haar proefschrift 'De krekel en de mier' - Fabels en feiten over maatschappelijke stijging van Creoolse en Hindoestaanse Surinamers in Nederland (Het Spinhuis; fl 45,-) corrigeert Mies van Niekerk het gangbare beeld van Hindoestanen als succesvolle minderheid en van Creolen als een groep met sociale achterstand. 'Anders dan de beeldvorming doet vermoeden, staan Hindoestanen in Nederland er niet beter voor dan Creolen', luidt een van haar conclusies.

In de fraai uitgevoerde serie Amsterdamse Grachtentuinen, uitgegeven door Waanders, is het derde deel verschenen. Prinsengracht (fl 59,95; na 1 januari fl 75,-) bevat een inventarisatie van de tuinen achter de panden aan de Prinsengracht. Per huis wordt iets gezegd over de omvang van de tuin, de algemene indeling en de beplanting. Het boek wordt ingeleid door Jan Brouwer die schrijft over 'Verborgen eilanden in de stad, hoven en hofjes in Amsterdam'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden