ISBN

De essayist Cyrille Offermans bundelt in De ontdekking van de wereld recente beschouwingen over het lezen. Allerlei kanten daarvan worden zichtbaar, als hij schrijft over Hugo Claus, George Steiner, Nicolaas Matsier, Charlotte Mutsaers en anderen....

In het vierde deel van het Verzameld Werk van Gerard Reve is het werk uit de jaren 1981-1986 opgenomen. Het boek begint met De vierde man, het verhaal dat in 1981 het Boekenweekgeschenk had moeten zijn, maar door de CPNB werd geweigerd. Daarna volgen 'het sprookje' Wolf, de roman De stille vriend en de reeks schrijflessen die Reve in 1985 in Leiden gaf onder de titel Zelf schrijver worden (L.J. Veen; fl 69,90).

In Spijkerschrift vertelt Kader Abdolah over Aga Akbar en zijn zoon Ismaiel. De doofstomme vader blijkt tijdens zijn leven een roman te hebben geschreven in een zelf ontworpen spijkerschrift. Na zijn dood in de Perzische bergen wordt dit boek bij zijn naar Nederland gevluchte zoon thuisbezorgd. Ismaiel probeert het boek leesbaar te maken (De Geus; fl 49,90).

Erik Linder debuteerde met zijn bundel Tramontane bij uitgeverij Perdu. Zijn tweede gedichtenboek, Tong en trede, wordt door De Bezige Bij gepubliceerd (fl 29,90). Solstitium is een bundel van Eva Gerlach, verlucht door Marianne Aartsen, en verschenen in de Zwarte Reeks van uitgeverij Herik in Landgraaf (fl 30,90). De meisjes van Zanzibar is een verzameling Russische poëzie uit 1988, die door Karel van het Reve werd gekozen, en die nu uitgebreid herdrukt verschijnt ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van uitgeverij Plantage in Leiden (fl 25,-).

De Zwitserse schrijver Hugo Loetscher bezocht afgelopen maand Amsterdam. Voor het eerst was er een boek van hem in het Nederlands vertaald: De kransvlechtster (Atlas; fl 34,90). Loetscher vertelt in dat boek het tragische verhaal van een jonge moeder, Anna, die vanwege een onwettig kind door haar bruidegom in de steek wordt gelaten. Ze vlucht naar Zürich, waar ze met het maken van grafkransen in haar levensonderhoud voorziet. Met Anna's lotgevallen komt tegelijkertijd een aangrijpend stuk twintigste-eeuwse geschiedenis in beeld.

'Wanneer je vriendin sterft, is het moeilijk alles wat er gebeurt koel te registreren en op neutrale toon vast te leggen', schrijft Hans Moll in Chantal (Nijgh & Van Ditmar; fl 27,50). In dat boek vertelt hij, moeilijk of niet, zo beheerst mogelijk over de dood van zijn vriendin, die aan een hersentumor overlijdt.

Elena Soprano (Milaan, 1965) had veel succes met haar roman La Maschera over het leven van een eigentijdse jonge vrouw. Onder de titel Maskers verscheen het boek bij Meulenhoff (fl 32,90).

Th. van Os publiceerde de dichtbundels Beurtzang en Berliner Lullaby. Nu is er zijn eerste roman: Zonde van begeerte. In dat boek vertelt de dichter over een Nederlandse toerist in het Braziliaanse Ouro Escuro, die na een opwindende vrijpartij ten val komt. Dan verschuift het perspectief in de artistieke, kleurrijke en sodomitische entourage die Van Os heeft gecreëerd en is niets meer zeker (De Arbeiderspers; fl 36,90).

De misdaden van Van Gogh van de Argentijnse schrijver José Pablo Feinmann (Buenos Aires, 1943) is een roman die het verhaal van de wat sullige Fernando Castelli - die onder invloed van Jack the Ripper een seriemoordenaar wordt - verbindt met de 'vuile oorlog' in zijn land (Wereldbibliotheek; fl 39,50).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden