ISBN

In Het verlangen naar huivering - Over het sublieme, het wrede en het heimliche (Querido; ¿ 32,50) gaat Joachim von der Thüsen, verbonden aan de vakgroep algemene literatuurwetenschap van de Universiteit Utrecht, in zes essays op zoek naar achttiende- en negentiende-eeuwse esthetische ervaringen waarbij uitersten elkaar raken, zoals 'Natuur en...

Bij Athenaeum-Polak & Van Gennep verscheen een nieuw deel in de reeks Euripides-vertalingen van Gerard Koolschijn. Het bevat de vertaling van de tragedies Elektra en Orestes (¿ 34,90).

In de Pantheon-reeks van Prometheus, waarin belangwekkende non-fictie opnieuw wordt uitgegeven, verschenen Ooggetuigen van de vaderlandse geschiedenis in meer dan honderd reportages van Geert Mak (in een herziene versie; ¿ 25,-), Donau van Claudio Magris (¿ 29,90), De draagbare Freud, ingeleid door Peter Gay (¿ 25,-) en De draagbare Nietzsche, samengesteld en ingeleid door R.J. Hollingade (¿ 25,-).

Karst Woudstra vertaalde de derde roman van Ingmar Bergman, Vertrouwelijke gesprekken, die na zijn autobiografie Laterna Magica en Beelden (over zijn films) bij Meulenhoff verschijnt (¿ 36,90).

Frank Bleker (1961) en Ruud Elmendorp (1961) schreven samen de roman Zwart glas. Het verhaal gaat over de 25-jarige Amaryllis, die van Londen naar Ierland gaat om als au pair bij een oude kasteelheer in dienst te treden. Tegelijkertijd arriveert de geheim-agent Ian McComb uit Engeland, om de IRA te bespioneren. Op de eerste bladzijde van Zwart glas klapt Amaryllis de roman Ulysses van James Joyce dicht (Prometheus; ¿ 39,90).

In Het leven kan wreed schoon zijn beschrijft Marcella Baete (1939) het deerniswekkende leven van een jonge vrouw, Iris. Zij ontvlucht de armoe thuis, raakt buitenslands in moeilijkheden, krijgt een dochtertje en besluit prostituee te worden om met de kleine Babette te kunnen overleven (Prometheus; ¿ 29,90).

'Geachte lezer', schrijft A.H.M. Scholtz (1923) in zijn roman Vatmaar, 'ik ga een verhaal vertellen over de bruinmensen van Zuid-Afrika. Ze zijn niet uit het Noorden afkomstig en ook niet uit een land van overzee. Het zijn mensen van hier, echte Zuid-Afrikanen die misschien ooit Azaniërs genoemd zullen worden.' Meer dan vierhonderd bladzijden lang toont Scholtz het leven in een kleine zwarte nederzetting, Vatmaar, aan het begin van deze eeuw. In Zuid-Afrika werd Vatmaar begroet als een eerste grote roman van een kleurling, geschreven in het Afrikaans, tot dan toe vooral de taal van de blanken (Meulenhoff; ¿ 49,90).

Achter de titel 'k Zag twee beren - De achterkant van de VN-vredesmissies (Atlas; ¿ 39,90) schuilen persoonljke, vlot geschreven reportages van Linda Polman, opgetekend in landen waar de afgelopen jaren VN-troepen actief waren - Somalië, Haïti, Rwanda, Bosnië - en vaak gruwelijk faalden.

In Rwanda konden de VN in 1994 niet de volkenmoord op de Tutsi's verhinderen. De journalist Jeroen Corduwener en de fotogaaf Chris Keulen bezochten het land enkele jaren later en portretteren in Rwanda - Land zonder horizon (Veen; ¿ 34,90) in woord en beeld de bewoners van deze Afrikaanse staat.

Hezbollah - De meest geheimzinnige en gewelddadige organisatie ter wereld (Kosmos-Z & K; ¿ 37,90) is de Nederlandse vertaling van het onlangs verschenen boek van de in Londen woonachtige journaliste Hala Jaber. Ze heeft met de terroristen van Hezbollah, die in Libanon verblijven, gesproken over de vraag wat hen beweegt gruwelijke aanslagen te plegen in Israël.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden