ISBN

In haar nieuwe roman Dagboek van zwaluw, vertaald door Marijke Arijs, verdiept Amélie Nothomb zich in een huurmoordenaar (Manteau; euro 16,95)....

Fictie
Daniel van der Vat (1909-1977) noemde zich Daan Zonderland als maker van nonsensverzen, die nu zijn verzameld door Dick Welsink in Er zwom een garnaal door het Kattegat (Bert Bakker; euro 12,50).

Fictie
Günter Grass (Danzig, 1927), Nobelprijswinnaar en oud-lid van de Waffen-SS, over zijn leven tussen 1939 en 1959, tot aan zijn verhuizing naar Parijs, waar hij De blikken trommel zal schrijven: De rokken van de ui (Meulenhoff; euro 29,90) werd vertaald door Jan Gielkens.

Fictie
Nilgün Yerli won de E. du Perronprijs, kreeg in Tilburg een envelop en de mededeling van de wethouder: ‘Ik heb geen tijd gehad om het geld op te halen bij de bank, maar als je even meeloopt dan pin ik hierachter wel even die 810 euro voor je.’ Beschamende taferelen te over in En toen viel ik van het podium, samengesteld door voormalig etaleur Lidewijde Paris (Prometheus; euro 17,95). Schrijvers op vertrouwd terrein in de gesprekken van Kees ’t Hart over het vak: De kunst van het schrijven (Querido; euro 16,95).

Fictie
Hoe lang zou iedereen ook weer beroemd zijn, volgens Andy Warhol, in de toekomst? Zo heet de roman van Maaike Schutten: 15 minuten (521; euro 17,90). De in Noord-Holland woonachtige journaliste Maria Genova, geboren in Bulgarije, schreef de uitdagende roman Communisme, sex en leugens (Conserve; euro 18,-).

Non-Fictie
De godsdienstpsychologie wortelt in de Franse revolutie en de zorg om opnieuw samenhang in de maatschappij te brengen. Daarover gaat Godsdienstpsychologie in cultuurhistorisch perspectief van hoogleraar Patrick Vandermeersch en onderzoeker Herman Westerink (Boom; euro 31,50).

Non-Fictie
André Bek, marinier en toonbeeld van onkwetsbaarheid, kreeg viermaal een nieuwe nier, viermaal ‘schonken mensen hem uit liefde een stukje van zichzelf’. Zijn relaas: Dansen in het zand – Een leven in geschonken tijd (LezersPoort; euro 16,95).

Non-Fictie
De Belgische vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael piekert in Eelt op mijn ziel over de beslissingen die hij heeft moeten nemen over asielzoekers en vluchtelingen (Houtekiet; euro 16,50).

Non-Fictie
Filosoof Joep Dohmen laat de lezer kennismaken met Socrates, Epicurus, Nietzsche en Montaigne in Tegen de onverschilligheid – Pleidooi voor een moderne levenskunst (Ambo/Anthos; euro 19,95). Het Amsterdamse raadslid Karina Schaapman hield de Aletta Jacobslezing onder de titel Hoerenlopen is niet normaal (Balans; euro 4,95).

Non-Fictie
De gezaghebbende socioloog Richard Sennett schreef met De cultuur van het nieuwe kapitalisme een fundamentele kritiek op de moderne arbeidsverhoudingen. ‘Beeldend geschreven, schuwt de nuancering niet, maar ook apocalyptisch’, luidde het oordeel van bespreker H.J. Schoo in Cicero van 1 september 2006 (Meulenhoff; euro 17,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden