ISBN

Atlas gaat 'klassieken van de twintigste eeuw' herdrukken. De eerste vijf in de reeks zijn deze week verschenen: F. Scott Fitzgeralds De grote Gatsby (fl....

Wagner & Van Santen brengt twee poëziebundels uit in vertaling: Al keert het grote zingen niet terug, een bloemlezing uit het werk van de Ier William Butler Yeats (1865-1939), en Een versteende dierentuin met gedichten van de Brit Jamie McKendrick (1955). De gebonden uitgaven zijn tweetalig. Ze kosten respectievelijk fl. 49,50 en fl. 39,50.

De jonge Giovanni Beri raakt in Rome - het is oktober 1786 - geboeid door een zwijgzame vreemdeling. Hij besluit hem ongezien te volgen. Iemand weet hem te vertellen dat de buitenlander een schrijver is, beroemd vanwege een liefdesroman waarin een jonge man in een geel jasje zich van het leven berooft. Uiteindelijk raakt Beri zijn mooie minnares Faustina kwijt aan de door hem geschaduwde Goethe. Hanns-Josef Ortheils roman Faustina's kus verscheen bij Ambo (fl. 49,90).

'Een rug kijkt terug/ Als kind maakte ik twee ogen/ achter op mijn jack.' Tussen de rivieren, de nieuwe dichtbundel van de in Rotterdam wonende Tsjechische dichteres Jana Beranová, verscheen bij De Geus (fl. 29,90).

'Mijn eerste boek stamt uit het jaar 1923. Mijn Verzameld werk verenigt nu de inspanningen van een halve eeuw. Ik weet niet welke verdienste het zal hebben, maar het maakt me toch blij de veelheid van thema's te zien die het in zich bergt.' Van Jorge Luis Borges verscheen het derde deel van zijn 'werken in vier delen', De geschiedenis van de eeuwigheid en andere essays (De Bezige Bij; fl. 125,-).

Een groep Zweedse kunstenaars vestigt zich in 1884 op het Franse platteland, niet ver van Barbizon. De jonge Fransman Ulrik Tercier sluit zich bij hen aan. Hij kijkt in Sundborn of de dagen van licht, een roman van de Franse schrijver Philippe Delerm (1950), terug op die voor hem zo ingrijpende periode (De Arbeiderspers; fl. 29,90).

'Tussen psychologie en kunst hebben van meet af aan verbindingen bestaan die tot op de dag van vandaag niet ten volle zijn uitgewerkt.' Etty Mulder (1946), hoogleraar muziekwetenschap in Nijmegen, onderneemt daarom een poging mythische thema's, kunstwerken en psychoanalyse met elkaar in verband te brengen in Op zoek naar Eurydice - Over psychoanalyse en kunst (Boom; fl. 37,50).

'Het heeft lang geduurd, maar de transatlantische slavenhandel en slavernij zijn herontdekt als onuitwisbare hoofdstukken van de moderne wereldgeschiedenis.' Dit schrijft Gert Oostindie, hoogleraar Caribische studies in Utrecht, in zijn inleiding op de door hem samengestelde bundel Het verleden onder ogen - Herdenking van de slavernij (Arena; fl. 35,-). Nederland loopt zeker niet voorop in het debat over de slaventijd en de bundel is dan ook mede bedoeld een bijdrage te leveren aan de discussie over een tastbaar herinneringsmonument op Nederlandse bodem.

Aan de hand van rijk geschakeerd bronnenmateriaal evoceren de Limburgse schrijver en hoogleraar algemene letterkunde Wiel Kusters en de historicus Jos Perry nog eens de wereld van de Limburgse mijnbouw in Versteende wouden - Mijnen en mijnwerkers in woord en beeld (Querido; fl. 32,50). Het is geen documentaire in de gangbare betekenis, aldus de auteurs. 'Wat wij hier aanbieden is een studie van de wijze waarop het mijnbedrijf door tijdgenoten werd ervaren en verbeeld, niet alleen in werken van literatuur en beeldende kunst, maar ook in liederen, journalistiek en populair-wetenschappelijke publicaties.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.