ISBN

De negentigste verjaardag van de eerste leerstoel kunstgeschiedenis in Nederland (aan de universiteit van Utrecht) werd vorig jaar gevierd met een symposium over de geschiedenis van het vak als academische discipline....

De overtuiging dat het koningshuis als instituut niet meer in deze tijd past en dat het fenomeen van de erfelijke troonopvolging niet van respect getuigt voor de hoogste ambtsdrager noch voor zijn of haar 'onderdanen', bindt volgens samensteller Tom Rooduijn de auteurs in de bundel De republiek der Nederlanden - Pleidooien voor het afschaffen van de monarchie (De Bezige Bij; * 39,50). Onder hen Hans van den Bergh, Jaap van Heerden, Ad Dunning, Erik van Ree en Jeroen Brouwers. Een poging tot humor (een gefingeerde brief van een hedendaagse Machiavelli aan Willem-Alexander) wordt ondergraven door het consequent verkeerd spellen van Machiavelli's voornaam Niccolo in de kopregel.

De Italiaanse fotografe en linkse activiste Tina Modotti (1896-1942), die op jonge leeftijd met haar ouders naar de Verenigde Staten emigreerde, heeft in de jaren twintig vooral faam gekregen als geliefde van de Amerikaanse fotograaf Edward Weston, met wie ze naar Mexico trok. Later raakte ze betrokken bij communistische activiteiten in Rusland en Spanje. In Tinissima - Het leven van Tina Modotti (De Geus; * 49,90) geeft de Mexicaanse journaliste Elena Poniatowska een schets in romanvorm van haar turbulente leven.

Een man reist naar Berlijn, om er te werken aan zijn proefschrift. In Spandau is hij pardoes getuige van een flinke aframmeling, waardoor hij ineens beseft zich tot dusverre altijd aan de zijlijn van het ware leven te hebben opgehouden. Dat inzicht dwingt hem tot een zelfonderzoek, waarmee hij zijn hele leven, jeugd incluis, opnieuw moet duiden. Job Creyghton, docent aan de Schrijversvakschool 't Colofon, maakte dat onderzoek tot het thema van zijn debuutroman Lelievelds kramp (Querido; * 39,90).

In de luwte van het literaire leven bloeien de opmerkelijkste schrijvers. Gijs IJlander, die tien jaar geleden debuteerde met De kapper, publiceert zijn zesde boek: Twee harten op een schotel (Veen; * 34,90). In deze roman, die zich afspeelt in de bollenstreek, gaat het om de opkomst en ondergang van een door en door Hollandse familie van bloemenkwekers. Hun geschiedenis wordt verbonden met de legendarische tulpenbollen-rage uit de zeventiende eeuw.

De vertaalster Barber van de Pol (talrijke Zuid-Amerikanen, Don Quichot) debuteerde vorig jaar met een bundeling van stukken, Alles in de wind. Nu is er een heuse roman: Er was wat (met Meneer Maker & Mevrouw Maker). Daarin is de liefdesrelatie tussen twee tamelijk belezen letterknechten het onderwerp, waarbij Van de Pols eigen betrokkenheid bij Borges een belangrijk motief vormt. (Querido; * 29,90.)

Toen vorig jaar in Frankrijk Michèle Kahns roman Exil in Sjanghai (Atlas; * 49,90) verscheen, stonden de belangrijkste critici paf. Zo groot als de ambitie van de schrijfster was, zo exotisch was haar thematiek. In een epos van vijfhonderd bladzijden wordt het verhaal verteld van een groep Europese joden, die, op de vlucht voor het bruine gevaar, in Shanghai belandt. Dat vereist nogal wat aanpassingsvaardigheid.

De neerlandicus en dichter Wiel Kusters is onlangs vijftig geworden. Dat was voor zijn uitgever, Querido, aanleiding de dichtbundels en bundelingen van bespiegelingen die hij voor zijn veertigste schreef, bijeen te brengen in een monumentale dundrukband: Zegelboom - Gedichten en notities 1975-1989 (* 49,-).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden