ISBN

De Braziliaan Autran Dourado (1926) behoort met zijn omvangrijke oeuvre tot de belangrijkste schrijvers van Latijns Amerika. Opera der doden is het eerste boek dat in het Nederlands werd vertaald (Coppens & Frenks; ¿ 56,90)....

Tussen verlangen en verlies heet de studie van de wiskundige D.G. van der Steen over 'antropologische aspecten van de Don Juan-figuur in de tijd van de Romantiek' (Van Tilt; ¿ 39,90).

R.A. Basart publiceerde poëzie (de bundels Oranjebal en De gezonde apotheek), maar hij schreef ook proza voor de tijdschriften De Revisor en Maatstaf. De laatste lach (Querido; ¿ 45,-) is zijn eerste roman.

Arnold Heumakers, criticus bij NRC Handelsblad, bundelde in De fatale cirkel stukken die hij de afgelopen jaren voor de Volkskrant schreef. Over Erasmus, Machiavelli, Hobbes, Tocqueville, Queneau, Modiano en vele, vele anderen (Querido; ¿ 42,50).

Josien Laurier deed van zich spreken met de romans Een hemels meisje (1993) en Het zal de liefde wel zijn (1994). Beide boeken verschenen bij Arena. Haar derde roman, Voor ons ligt een dag van bramenjam, ziet bij Querido het licht (¿ 29,90).

In de roman De katten van Krakau wil Fernand Auwera zijn hoofdpersoon laten ontsnappen aan zijn angsten. De man overweegt een reis naar Polen te maken, maar zijn vrouw sterft. Hij ontmoet een nieuwe vrouw en dan ontvlamt er een zo hevige hartstocht dat een vlucht uit de dagelijkse treurnis niet erg noodzakelijk meer lijkt (Meulenhoff; ¿ 36,90).

Eleazar of De bron en de struik van de Franse schrijver Michel Tournier (De elzenkoning; De meteoren; De gouden druppel) gaat over dominee Eleazar, die vanwege de hongersnood in Ierland halverwege de negentiende eeuw naar Amerika emigreert (Meulenhoff; ¿ 29,90).

De Italiaan Giorgio Bassani schreef een reeks romans en verhalen, die bekend werden als Il Romanza di Ferrara. Een van de bekendste boeken daaruit is De tuin van de Finzi-Contini's. Achter de deur is een nieuw deel in deze kroniek over de Noord-Italiaanse stad (Meulenhoff; ¿ 36,90).

Samen met uitgeverij De Geus publiceert El Hizjra, een organisatie voor Arabische cultuur in Nederland, verhalen van tien prijswinnaars die meededen aan de jaarlijkse schrijfwedstrijd van El Hizjra. Een zee van verlangen geeft een beeld van 'auteurs in twee culturen' (¿ 19,90).

De Griekse auteur Pavlos Mátesis schetst in De moeder van de hond het portret van een krachtige vrouw, die de oorlog en de naweeën ervan het hoofd wist te bieden. In het theater vond ze haar stek (Bert Bakker; ¿ 34,90).

In Geschiedenis van Spanje (De Arbeiderspers; ¿ 45,-) behandelt de hispanist Robert Lemm voornamelijk de laatste vijf eeuwen. Hij eindigt met het democratische Spanje na Franco.

Enkele jaren geleden bleek uit een opiniepeiling dat jonge Nederlanders zeer negatief dachten over het huidige Duitsland. In Den Haag en Bonn werden initiatieven ontwikkeld om de vooroordelen weg te werken. Jonge journalisten uit biede landen gingen een tijdje over de grens werken. Dertien van hen legden hun ervaringen vast in de bundel Nederland-Duitsland - Spiegel van twee culturen (Kosmos-Z & K; ¿ 24,90).

In het achttiende jaarboek voor het democratisch socialisme, De inrichting van Nederland (De Arbeiderspers; ¿ 35,-), schrijven dertien auteurs over de infrastructuur. Onder meer komt de vraag aan de orde of meer infrastructuur leidt tot meer welvaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden