ISBN

De Poolse dichter Adam Mickiewicz (1798-1855) schreef zijn grote epische dichtwerk Heer Tadeusz toen hij verbannen was...

Het Italiaanse schrijverscollectief dat onder de naam Luther Blisset de roman Q schreef, heet nu Wu Ming. Dit boek heeft de wonderlijke titel 54 (Vassallucci; A 27,50). Hoofdpersoon is een 20ste-eeuwse Telemachus; plaats van handeling Bologna, Triëst, Dalmatië, Hollywood, Napels en Cannes. Daar ontrolt zich een 'komedie van misverstanden'.

In de nieuwe roman van de Oostenrijkse Elfriede Jelinek, kortweg Hebzucht geheten, heeft een man het niet alleen gemunt op het lichaam van vrouwen, zoals in haar roman Lust, hij aast ook op hun geld en bezit. De cynische ondertitel luidt: 'Een amusementsroman'. Tegelijk met dit boek in vertaling (A 23,50) verschijnt bij Querido een herdruk van Lust (A 12,50).

Marek Hlasko, de schrijver door wie Arnon Grunberg zich wellicht liet inspireren voor zijn pseudoniem, wordt 'de James Dean van de Poolse literatuur' genoemd. Hij stierf in 1969, 35 jaar oud. De nu vertaalde roman De uil is de dochter van de bakker (Contact; A 14,90) is zijn laatste roman. Hierin wordt een werkloze journalist de chauffeur van een vrouw wier man, een majoor, de doodstraft wacht.

De verjaardagstaart met één kaarsje, en papa die de video hanteert, twee kinderen die ruziën om wie met de deegroller mag spelen, een geweldige zooi van handdoeken, kleren, boeken en speelgoed, een uitgeputte moeder die wat bijslaapt naast haar ingedommelde kind - voor wie een gezin met jonge kinderen heeft (gehad) zijn het herkenbare taferelen. Fotografe Anneke Hilhorst volgde 17 jonge gezinnen 24 uur per dag, met als resultaat het boek Nesten - Het leven van jonge gezinnen in beeld (Kosmos Z & K; A 25,-). Judith Koelemeijer schreef er een inleiding bij.

Ronald Naar stond het afgelopen jaar volop in de belangstelling bij kranten, televisie en de rechter, omdat hij zou hebben gelogen over zijn beklimming van de Nanga Parbat in 1981, een reuzenberg van 8125 meter in de Himalaya. In Hoge toppen vangen veel wind (Tirion Sport; A 14,98) slaat Naar terug en vertelt wat 'er werkelijk gebeurde' op die berg.

Het heruitgegeven Ludwig Wittgenstein - De biografie (Prometheus; A 27,95) van Ray Monk is de eerste biografie van de filosoof die zijn hele leven omvat. Monk schildert een schitterend portret van het even fascinerende als getormenteerde genie. Tegelijk analyseert hij op een briljante manier Wittgensteins werk.

In Het persoonlijke is politiek (Archipel; A 16,95) vertelt Hedy d'Ancona over haar leven als docent aan de Universiteit van Amsterdam en als politica. Ze beschrijft op een zeer persoonlijke wijze de ontwikkelingen die zijzelf en de vrouwenbeweging in de jaren zeventig doormaakten.

Pierre Rigoulots De schurkenstaat - Een geschiedenis van Noord Korea (Atlas; A 12,50) is een onthullend verhaal over de laatste stalinistische staat. Het land heeft zich na de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig volledig geïsoleerd. Leider Kim Il Jong houdt het land met 21 miljoen inwoners in een stalen greep.

In Studies over de Duitsers - Machtsstrijd en habitus-ontwikkeling (Boom; A 40,80) loopt geweld als een rode draad door de beschouwingen. Norbert Elias schrijft over duellerende studenten in de Wilhelminische tijd, over brandstichtende vrijkorpsen na de Eerste Wereldoorlog, over de nationaal-socialisten en over de Baader-Meinhof groep. Elias verwerkt ook zijn persoonlijke ervaringen in het boek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden