ISBN

De Fransman Nicolas-Edme Rétif de la Bretonne (1734-1806), schrijver van ongeveer tweehonderd boeken, legde zijn leven vast in zestien delen persoonlijke gedenkschriften....

Douglas Coupland (1961), bekend geworden door zijn boek Generatie X, vertelt in de roman Vriendin in coma over Karen, die na zeventien jaar, tien maanden en zeventien dagen ontwaakt uit een coma, en geleidelijk aan merkt dat ze - als een Rip van Winkle - in een geheel andere wereld (met aids en computers) is beland (Meulenhoff; ¿ 39,90).

Het Nederlandse hockeymilieu vormt de achtergrond van de roman Het spel van Onno te Rijdt. Hij was tot voor kort werkzaam als hockeycoach in Italië. Zijn boek gaat over Niek Wouda, die in een Goois villadorp rondloopt met gruwelijke, tamelijk psychopathische gedachten (Podium; ¿ 27,50).

Lisa St Aubin de Terán ontmoette op 16-jarige leeftijd in Londen de Zuid-Amerikaanse aristocraat en bankrover Don Jaime de Terán. Ze trouwde met hem en ging mee naar zijn haciënda in de Venezolaanse Andes, waar ze door de familie werd afgewezen. Niettemin kreeg zij als 'la doña' het beheer over het landgoed. In De haciënda vertelt de schrijfster over die tijd (Meulenhoff; ¿ 39,90).

'Wie is dat in het groen verscholen/ Achter rozenstruik en tulp?/ Wie loert daar zo onverholen/ op het openen van een gulp?' Voor de bundel Ik hou van Holland (Nijgh & Van Ditmar; ¿ 25,-) maakte Kick van der Veer opnieuw een keuze uit zijn rijke collectie liedjes, conferences en light verse. Geciteerd zijn de beginregels van het vers 'Auw' van Bob 't Hart.

Nog meer Nederland op rijm is te vinden in de bundel Ik ging naar Bommel om de brug te zien - Nederland in 100 liedjes en gedichten (Bert Bakker; ¿ 19,50). C.J. Aarts en M.C. van Etten brachten uit heel Nederland tal van liederen en gedichten samen die een ode brengen aan stad of streek.

Waarom slagen we er met ons allen niet in de geneeskunde beter te laten functioneren? Wat belemmert een werkelijk goede toepassing van de geneeskunde en wat kunnen we daaraan doen? Die vragen vormen de rode draad in Op het scherp van de snede - Goed en kwaad in de geneeskunde (Balans; ¿ 39,50) van Heleen M. Dupuis. De Leidse hoogleraar medische ethiek stelt hierin kritisch en scherp 'fundamentele denkfouten en onhoudbare dogma's, ook op het gebied van de medische ethiek' aan de kaak.

In De vele gezichten van de waarheid (Balans; ¿ 29,50) bundelde Marcel van Dam bijdragen die hij van januari 1996 tot augustus 1997 leverde aan de Forum-pagina van de Volkskrant. 'Als je voor de krant elke week een column moet schrijven, ben je op zoek naar de kleine waarheden van de dagelijkse actualiteit', zegt hij in zijn inleiding.

De vertaling van Washington Square, een roman van de Amerikaan Henry James (1843-1916) uit 1881, begeleidt de gelijknamige film. In het boek vertelt James over Catherine Sloper, die ondanks haar lelijkheid, de dreiging door haar vader onterfd te worden en een mislukte romance met de gelukszoeker Townsend uitgroeit tot een krachtige vrouw (Prometheus; ¿ 29,90).

In de oorspronkelijk Franse roman De dageraad in de nacht geeft Louis Gardel een beeld van het leven aan het Turkse hof in de zestiende eeuw, waar de jonge sultan Soliman een innige relatie heeft met de slaaf Ibrahim. Schandalen, machinaties en een tragische afloop van de liefde kleuren deze vertelling, die in Frankrijk werd bekroond (De Prom; ¿ 27,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden