FilmrecensieLong Shot

Is Long Shot dé ‘woke’ komedie van het jaar? Het is in elk geval een vermakelijke komedie met een kloppend hart ★★★☆☆

Seth Rogen en Charlize Theron voorzien de film van een kloppend hart.

Filmstill uit Long Shot. Beeld
Filmstill uit Long Shot.

Seth Rogen komt in een politieke komedie als een tikje morsige undercover onderzoeksjournalist binnen bij een club schreeuwerige neonazi’s, en hij stelt zich precies zo voor als je van hem mag verwachten. ‘Hi, heil. White power, obviously.’

Deze Fred Flarsky moet in de lekker melige openingsscène van Long Shot al gauw rennen voor zijn leven, maar is ondanks die ontspannen houding een van de besten in zijn vakgebied, gezegend met een scherpe pen en groot gevoel voor humor. Een zelfverzekerde idealist bovendien: als zijn magazine wordt ingelijfd door een mediaconglomeraat neemt Fred resoluut ontslag. Het bedrijf wordt geleid door de arrogante Parker Wembley, gespeeld door Andy Serkis – Gollum in Lord of the Rings – die ook als dit niet-digitale personage onherkenbaar is vermomd.

Fred wordt ingelijfd door de presidentscampagne van zijn voormalige buurmeisje annex tienercrush Charlotte Field (Charlize Theron). Zijn speelse taalgevoel moet haar speeches een oppepper geven. De ‘long shot’ in de titel verwijst naar haar kansen als presidentskandidaat (voor vrouwen zijn charme en zwaaitechniek belangrijker dan ideeën om klimaatverandering tegen te gaan) en ook naar de kans dat Freds gevoelens voor Charlotte ooit wederzijds worden. In het feelgooduniversum waarin Long Shot zich afspeelt laat de afloop zich raden.

Sterker is Long Shot in de amusante wijze waarop traditionele genderpatronen worden ontleed. Fred ontdekt tijdens het bijschaven van Charlottes toespraken hoe behendig een vrouw met presidentsambities in het openbaar moet laveren: boosheid betekent al snel hysterie, emotie is zwakte. Maar Charlotte beperkt zich niet tot het uitspreken van zijn woorden: ze doet een gerichte poging om zélf de mannelijke blik op vrouw-zijn aan diggelen te slaan. Ook als satire op de Amerikaanse politiek vermaakt Long Shot voortdurend, hoe kort door de bocht ook: de president die Charlotte hoopt op te volgen is verkozen omdat hij jaren de president in een tv-serie had gespeeld. Bob Odenkirk (Better Call Saul) voelt de rol uitstekend aan.

Long Shot is volgens enkele filmcritici in de Verenigde Staten dé ‘woke’ komedie van 2019, een film met als doel het agenderen van actuele sociale kwesties. Op die omschrijving valt weinig af te dingen, maar belangrijker is dat de film personages opvoert die niet worden gereduceerd tot agendapunten. Het uitgangspunt zou zomaar kunnen verzanden in onverbloemd activisme of oeverloze meligheid, maar vooral dankzij Rogen en Theron heeft de film óók een kloppend hart.

Long Shot

Komedie

★★★☆☆

Regie Jonathan Levine.

Met Seth Rogen, Charlize Theron, Andy Serkis, O’Shea Jackson Jr., Bob Odenkirk.

124 min., in 98 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden