ColumnFloortje Smit

Is het te vroeg om een horrorfilm van het Weinsteinverhaal te maken?

Harvey Weinstein. Beeld Photo News
Harvey Weinstein.Beeld Photo News
Floortje Smit

Zouden er acteurs zijn die stiekem hun Harvey Weinstein oefenen voor de spiegel? De schouders recht, blik van vermoorde onschuld? Of geniepig spiedend door een afhangend oog, met af en toe een vilein glimlachje?

Die kunnen zich dan melden bij regisseur Brian De Palma. Hij liet zich deze week ‘ontvallen’ dat hij werkt aan een horrorfilm over Weinstein. Of, genuanceerder, hij maakt een film over een seksueel roofdier dat huishoudt tijdens het Toronto Film Festival, geïnspireerd op Weinstein. Predator zal de film gaan heten - niet te verwarren met die uit 1987, met Schwarzenegger en een moordlustig buitenaards wezen.

Is het niet te vroeg om de hele zaak nu al in een filmnarratief te drukken? Waarom moet nou net weer een man zich op dit onderwerp storten, die voyeuristische Brian – male gaze - De Palma (Carrie) bovendien? Kun je een ‘verkrachtingscultuur’ opdienen als entertainment?

Met deze en meer morele bezwaren kunt u zich aansluiten bij het koor van critici op sociale media. Feit is dat Predator er volgens producent Saïd Ben Saïd (Elle) komt, maar dat er niet voor volgend jaar gefilmd zal worden. En dat het niet het eerste Weinstein-project is. Er werden (televisie)documentaires aangekondigd en gemaakt, David Mamet schreef een theaterstuk. The Hollywood Reporter berichtte vorige maand al dat de vrouwelijke New York Times-journalisten die de eerste onthullingen brachten, de filmrechten op hun verhaal hebben verkocht.

Van nogal sec reconstructies, naar serieus waargebeurd drama naar vet aangezette fictie: het is de gebruikelijke cyclus waarmee Hollywood nieuwsgebeurtenissen te gelde maakt. Al gaat dit wel heel snel en kun je het best cynisch noemen, dat de zo geschokte filmwereld er nu al als de kippen bij is.

Er ís trouwens al een film over Weinstein het roofdier. In Scarlet Diva (2000) verwerkte regisseur Asia Argento, een van Weinsteins slachtoffers, haar ervaringen. In een scène figureert een machtige, handtastelijke filmproducent, een hotelkamer en een badjas. Enige verschil: in de film loopt het beter met het slachtoffer af. Weinstein herkende zichzelf destijds. ‘Ha ha, heel grappig’, liet hij Argento weten.

Ook de eerste beschuldigingen van seksueel wangedrag, acht maanden geleden, probeerde Weinstein aanvankelijk weg te lachen. ‘Dat verhaal klinkt zo goed, ik wil de filmrechten wel’, zei hij toen. Misschien bedoelde hij dat toch serieus: deze week dook opnieuw het hardnekkige gerucht op dat óók hij stiekem een Weinstein-documentaire van de grond wil krijgen. Waarin hij zijn kant van het verhaal kan doen, ‘als alles voorbij is’. Aldus een anonieme bron, in roddelblad Page Six, maar zelfs volgens dat artikel durfde niemand in de filmwereld zich dáár aan te branden. Nog niet, in ieder geval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden