DIDU de bewust digibete burger

Is er nog een toekomst voor de fotoredactie van de Volkskrant?

‘Bij een necrologie van Trump vond het fotoprogramma een orang-oetan het meest passend.’ Beeld afp

In 2017 was ik in Ethiopië, waar het moeilijk fotograferen is zonder af en toe eens een bedelaar of twee bedelaars of vijf bedelaars vast te leggen. Die kunnen op een foto hun tanden ontbloten – maar zijn die bedelaars dan ook in een vrolijke bui? Dat hangt af van je perspectief: is het analoog of digitaal? Een fotoselectieprogramma was aan het grasduinen geweest in de fotobestanden op onze laptop. Een close-up van twee bedelaars met onblote tanden fungeerde als openingsbeeld van een ‘speciaal voor u’ samengesteld album met de titel ‘Vrolijke bui’. Daarin passeerden ook nog een kinderfeestje en een niet meer nuchtere tante op een familiedag de revue. Waar we dat autonoom foto’s selecterende programma aan te danken hadden moet u niet aan mij vragen: ik bezit genoeg geloofwaardigheid als digibeet om aannemelijk te maken dat het niet mijn vingers waren die het installeerden. Dat programma kon trouwens nog veel meer. De Ethiopische bedelaars, de benevelde tante en het kinderfeestje keerden ook terug in een videocompilatie met een feestmuziekje eronder en de titel ‘Allemaal glimlachjes’.

Ik stond versteld: als een programma al op eigen initiatief fotoalbums en videoreportages rond een thema kan vervaardigen, waarvoor dient de mens dan nog? Ineens werd ik bevangen door een verontrustend toekomstvisioen. De door mensen bemande fotoredactie van de Volkskrant was daarin wegbezuinigd. Een geavanceerd fotoselectieprogramma illustreerde een stuk over een uit de hand gelopen demonstratie met een prachtige van foto van carnavalsvierders. Zowel demonstranten als carnavalsvierders hebben immers vaak hun vuisten in de lucht en hun monden open, elke demonstratie weer zijn ze in een vrolijke bui. Bij een necrologie van Trump vond het fotoprogramma een orang-oetan het meest passend, vanwege de kop ‘een leven lang bovenop de apenrots’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden