BladElsevier

Is Elsevier gegijzeld door GroenLinks?

De covers van de eerste twee nummers van het opgefriste Elsevier.

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: een cover met een kneiterlinkse burgemeester.

Elsevier weekblad, kortweg Elsevier, is vernieuwd. Dat is nieuws, want het blad staat erom bekend dat veranderingen mondjesmaat worden aangebracht. Je bent rechts-conservatief of je bent het niet.

Dus een verrassing was het zeker dat op de cover van het eerste opgefriste nummer een foto stond van Femke Halsema, als aankondiging van een verhaal over de strijd van burgemeesters tegen radicalisering. De kneiterlinkse burgemeester keek de abonnees een tikje uitdagend aan; schalks zelfs.

Deze week moeten de lezers opnieuw een verrassing verstouwen. ‘Viva Vegan!’, is de uitroep op de voorpagina. ‘Steeds meer Nederlanders weigeren dierlijke producten te eten en te dragen.’ Van scepsis is in het bijbehorende artikel niets te merken. Is Elsevier  gegijzeld door GroenLinks?

Adjunct-hoofdredacteur René van Rijckevorsel stelde mogelijk ongeruste lezers vorige week in het voorwoord al gerust. De foto van Halsema lijkt anders te suggereren, gaf hij toe, maar ‘de inhoudelijke koers blijft zoals u die van ons gewend bent: eigenzinnig, niet met alle winden meewaaien’. Wij voegen daar het stempel rechts-conservatief aan toe, of conservatief-liberaal, dat kan ook. Het motto, ‘Eerst de feiten’, is in deze verwarrende tijden naar de cover gepromoveerd.

Nog steeds is Elsevier verreweg het grootste opinieblad van Nederland, met een oplage van zo’n 60 duizend. Dat is ongeveer drie keer meer dan het weekblad op links, De Groene Amsterdammer, maar de helft minder dan tien jaar geleden. Niet alleen daarom was het tijd voor een opknapbeurt. Tegelijk werd een streep gezet door de specials Stijl en Juist.

Bij Elsevier veranderden op het eerste gezicht de afgelopen jaren alleen de cijfers. Hoofdredacteur Arendo Joustra en plaatsvervanger René van Rijckevorsel vormen al twee decennia een koppel. De koers werd nooit gewijzigd, het uiterlijk evenmin. Het rechtse geluid klonk online vaak hard, maar op papier overheersten hoofdzakelijk de kalme liberalen – niet de schreeuwerige populisten.

Het abonneebestand is vergrijsd. Of de opknapbeurt de achteruitgang kan stoppen is de vraag, maar slechter is Elsevier er niet op geworden. Met een iets kleiner formaat, meer beeld, ander papier en, verrassend, meer pagina’s, is winst geboekt. Het kan verbeelding zijn, maar inhoudelijk lijkt Elsevier aan monterheid te hebben gewonnen.

Nog niet alle lezers zijn om, blijkt deze week uit een samenvatting van de reacties op het eerste nummer na de renovatie. De kneiterrechtse lezer De Wit werd al bladerend een ‘prachtige renaissance’ gewaar, maar schrijft ook: ‘Wanneer ik een foto van Femke Halsema zie, is dat voor mij een metonymie voor halve en hele leugens, ondermijning en uitholling van de Nederlandse cultuur, radicale en communistische sympathieën.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden