De perfecte damesschoenRem D. Koolhaas

Is een damesschoen pas af met een hoge hak?

Volgens ontwerper Rem D. Koolhaas heeft de perfecte damesschoen hakken.

Een ontwerp van Rem D. Koolhaas. 
 Beeld Frank Ruiter
Een ontwerp van Rem D. Koolhaas.Beeld Frank Ruiter

‘Voor mij is de perfecte damesschoen een hakkenschoen. Er is geen ander object of product dat de houding en beweging van een vrouw zo totaal verandert als een hoge hak. Het bekken, de heupen van een vrouw gaan anders staan door hakken. En dat maakt die hak zo krachtig. Dat geeft hem sexual empowerment. Die veranderde houding maakt een vrouw machtiger, die scherpt de seksualiteit aan. The sexual power over a man. Daarvoor is wel een ouderwets man/vrouw-spelletje nodig waarin je plezier moet hebben: het hof maken, versieren. Zoals pauwen dat kunnen. Allerlei dieren willen op een rare manier indruk op elkaar maken. Dat is vaak ook het doel van mode. En een hoge hak is daarin het ultieme item.

‘Belangrijk voordeel aan hoge hakken is ook dat ze je langer maken. Mensen die langer zijn dan jij – over het algemeen mannen – kun je wat rechter in de ogen kijken. Zo hoef je niet steeds tegen mensen op te kijken.

Echt hoog

‘De vraag is altijd: hoe hoog moet die hak zijn? Is het een avondschoen of een schoen voor overdag? We gaan momenteel niet hoger dan 95 millimeter, omdat we schoenen willen maken die draagbaar zijn. Worden ze hoger, dan wordt de draagbaarheid snel minder. Wij zijn veel bezig met ergonomie, met hoe dingen zitten en wat comfortabel is.

‘We zijn schoenen gaan ontwerpen die schoenmakers nooit zouden maken.’ Beeld Frank Ruiter
‘We zijn schoenen gaan ontwerpen die schoenmakers nooit zouden maken.’Beeld Frank Ruiter

‘Ik heb architectuur gestudeerd in Delft. Omdat ik liefdesverdriet had, ben ik een schoen gaan tekenen, gaan schetsen. Ik wilde iets maken wat naar mijn idee de kwetsbaarste, kleinschaligste vorm van architectuur kon zijn. Iets wat een bouwkundige architectuur heeft en dat de mens draagt; maar dan wel op een portable niveau. Zo vond ik de Möbius-schoen uit: een muiltje met in zijn vormgeving een soort oneindigheid. Het puurste ontwerp van een schoen, voor de puurste vertaling naar liefde.

‘Ik maakte kartonnen modelletjes die steeds mooier werden. Die liet ik aan schoenontwerper Jan Jansen zien, een vriend van de familie. Hij zei: dat is wel een heel goed idee, je moet iemand vinden die het kan maken, voor je. Hij en mijn oom, architect Rem Koolhaas, hebben me de weg gewezen. Uiteindelijk is de Möbiusschoen in 2003 gemaakt.

‘Die eerste schoen is voor mij verreweg de meest betekenisvolle. Want door die schoen heb een ander vak gekozen. Ben ik in een ander land gaan wonen. Mijn hele leven is veranderd, door die éne schoen.

Tegen de regels in

‘Het schoenenmaken heb ik eigenlijk spelenderwijs geleerd. Door het te dóén. In het begin heb ik uit onwetendheid allerlei fouten gemaakt. Er is een quote die we vaak gebruiken: ‘We ended up breaking the rules of shoes, not for the sake of breaking them, but simply by not knowing them.’ Wij wisten gewoon een heleboel dingen niet. Daarom zijn we schoenen gaan ontwerpen die schoenmakers nooit zouden maken. De Möbius-schoen is een heel technisch product, en niet zozeer een ambachtelijk.

‘Mijn streven is om alleen maar classics te ontwerpen. De schoenen die ik zelf het beste gelukt vind, dat zijn ook de klassiekers. Die eerste schoen maken we al ruim vijftien jaar. Dat zo’n ontwerp zo lang mee kan, is al heel wat.’

Rem D. Koolhaas is woonachtig in Los Angeles. 
 Beeld Frank Ruiter
Rem D. Koolhaas is woonachtig in Los Angeles.Beeld Frank Ruiter

Biografische schets:

Rem D. Koolhaas (1974) is oprichter en hoofdontwerper van schoenenmerk United Nude, dat hij samen met de Brit Galahad Clark runt. Van huis uit is hij architect, net als zijn gelijknamige oom. Koolhaas brak in 2003 door als ontwerper met zijn onconventionele Möbius-schoen. Hij woont in Los Angeles.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden