tv-series

Is Deense serie 'The Legacy' de nieuwe Borgen?

Terwijl inmiddels bijna iedereen wel één of meerdere seizoenen heeft gezien van de tv-series The Killing en Borgen, is het alweer een tijdje stil aan het Deense front. Is het gedaan met de jarenlange stroom aan bijna  perfecte scripts? De Deense publieke omroep denkt nu dan toch de opvolger gevonden te hebben: The Legacy.

Thijs van Soest
Beeld uit The Legacy, binnenkort ook in Nederland bij de NPO te zien. Beeld Lumière
Beeld uit The Legacy, binnenkort ook in Nederland bij de NPO te zien.Beeld Lumière

De kijkcijfers die omroep DR tot nu toe kon optekenen, wijzen op een regelrechte hit in het thuisland. Met gemiddeld 1,7 miljoen kijkers en 60 procent marktaandeel waren de afleveringen van The Legacy (of Arvingerne in het Deens) de afgelopen weken nog meer in trek dan de drie seizoenen van zowel The Killing als Borgen.

Er is de omroep, maar ook distributeur Lumière, alles aan gelegen om weer een succesnummer te kunnen presenteren. Immers, door het succes van Borgen en The Killing kon flink extra worden geïnvesteerd in nieuw drama. Na crime en politiek koos de omroep nu voor een scenario rond een familietragedie, in de beste traditie van de Deense filmklassieker Festen.

In Thomas Vinterbergs meesterwerk uit 1998 draait het om een familie waarvan het familiehoofd wordt beschuldigd van kindermisbruik - waarna het familiediner danig uit de hand loopt. The Legacy heeft een soortgelijk beginpunt. Centraal in de serie staat de nalatenschap van kunstenares Veronika Grønnegaard, die na een roerig leven met verschillende mannen aan het eind van haar leven is gekomen. Haar borstkanker is uitgezaaid.

Fragment uit The Legacy Beeld Lumière
Fragment uit The LegacyBeeld Lumière

Pijnlijk proces
Maar vlak voor haar dood heeft Veronika haar testament aangepast: ze laat haar gigantische huis met bijbehorend landgoed en haar kunstwerken na aan slechts één van haar kinderen. Die wetenschap mondt na haar dood uit in een pijnlijk proces voor de achtergebleven kinderen en hun partners, waarbij allerlei geheimen en leugens langzaam maar zeker aan de oppervlakte komen.

Uit de eerste twee afleveringen, die vast door tv-recensenten konden worden gezien, blijkt dat de serie veel tijd neemt om de verschillende karakters te introduceren. Mooi, maar daardoor missen de eerste afleveringen wel wat vaart en spanning; kenmerken die Borgen en The Killing juist zo succesvol maakten.

Het thema van de serie is, hoe goed uitgewerkt ook, niet bijster origineel. Veel series kennen een eerste aflevering waarbij een belangrijk persoon overlijdt, waarna de familieleden over elkaar heen buitelen om de erfenis. In Nederland liep in 2004 bij RTL nog de soortgelijke serie De Erfenis, maar ook de Avro-series Oud Geld en Bloedverwanten draaien om de nalatenschap van een eigenzinnige patriarch. Succesvolle voorbeelden uit de Verenigde Staten zijn onder meer Brothers & Sisters en Six Feet Under.

'Ik kon me er niet mee identificeren'
Schrijfster van The Legacy Maya Ilsøe, verklaart in een interview waarom ze heeft gekozen voor het al veelgebruikte thema: 'Ik wilde een modern familiedrama maken. Ik besefte dat ik al veel tv-reeksen had gezien, maar dat ik me nooit echt kon identificeren met wat ik daar zag. Meestal gaat het om een sterke vaderfiguur die uit beeld verdwijnt en hoe de familie daarmee omgaat. Maar dat is niet mijn ervaring van hoe moderne families leven', zegt Ilsøe, zelf opgegroeid in een hippiefamilie, net als de hoofdfiguren in haar The Legacy. 'Ik wilde een portret schetsen van het familieleven dat de erfenis van 1968 meedraagt, toen plots alles kon en je je familie kon samenstellen zoals je wou. Maar die situatie heeft er wel voor gezorgd dat moderne families vandaag met ongewone problemen worstelen.'

Groen licht voor seizoen 2
Het scenario van Ilsøe levert genoeg materiaal op voor krachtige, herkenbare scenes tussen de familieleden, gespeeld door min of meer bekende Deense acteurs zoals Triune Dyrholm (Festen, A Royal Affair) en Jesper Christensen (Casino Royale, Melacholia). Het verhaal speelt zich niet alleen af in het prachtige decor van het Deense landgoed van kunstenares Veronika, maar ook in de stadse omgeving waar haar volwassen kinderen leven. De staatsomroep was zo tevreden over het eerste seizoen dat er inmiddels groen licht is voor een tweede.

Trine Dyrholm speelt één van de hoofdrollen in The Legacy. Ze worstelt met de nalatenschap van haar moeder, kunstenares Veronika Grønnegaard. Beeld Lumière
Trine Dyrholm speelt één van de hoofdrollen in The Legacy. Ze worstelt met de nalatenschap van haar moeder, kunstenares Veronika Grønnegaard.Beeld Lumière

NPO
Dat de Deense tv-makers inmiddels een internationale reputatie hebben, valt op te maken uit het feit dat het eerste seizoen direct al is verkocht aan diverse landen. Nederland is er één van. De publieke omroep heeft de rechten al in bezit, maar zegt nog niet te weten wanneer het zal worden uitgezonden. De Britten beginnen er binnenkort al mee, gevolgd door Australië. De serie verschijnt intussen op dvd, in Nederland te verkrijgen vanaf 27 mei aanstaande.

The Killing en Borgen werden uiteindelijk in tientallen landen uitgezonden en staan wereldwijd in de top van meest gedownloade series en bestverkochte dvd-boxen. In de slipstream werden ook Scandinavische series als The Bridge (Zweeds/Deens) en The Real Humans (Zweeds) een succes. In Amerika volgde al een remake van The Killing en datzelfde staat op stapel voor Borgen. Het moet gek lopen wil The Legacy niet de derde grote wereldhit worden voor de Denen.

The Killing, de eerste Deense successerie die de wereld over ging. Beeld Lumière
The Killing, de eerste Deense successerie die de wereld over ging.Beeld Lumière
Beeld uit Borgen, die andere megahit uit het noorden. Beeld Lumière
Beeld uit Borgen, die andere megahit uit het noorden.Beeld Lumière
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden