Is de kritische Twan Huys geschikt als gastheer van een talkshow vol artiesten, acteurs en andere BN'ers?

Met Twan Huys zal RTL Late Night van karakter veranderen: journalistieker en serieuzer. Zit de RTL-kijker daarop te wachten?

Menno van Dongen
null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Twan Huys begint vriendelijk in de aflevering van College Tour die maandag te zien was op NPO 2. De stemming bekoelt als zijn gast Michael Wolff, auteur van een geruchtmakend boek over Donald Trump, herhaaldelijk geen antwoord geeft op een vraag: waarom suggereert Wolff dat Trump een affaire had met een VN-ambassadeur zonder dat hij dit kan bewijzen? De schrijver wordt zo boos dat hij na de opname andere interviews afblaast.

Het is niet voor het eerst dat Twan Huys (53) botst met een gast van College Tour. Begin 2016 voelt kunstenaar Daan Roosegaarde zich zo onheus bejegend door de interviewer dat hij boos wegloopt, met de woorden 'fuck you'.

Gezellig

Groot is het contrast met Humberto Tan, die bij de talkshow RTL Late Night moet plaatsmaken voor Huys. Tan stelt heus weleens een kritische vraag maar hij maakt het zijn gasten zelden moeilijk - het moet in de eerste plaats gezellig blijven.

Vriend en vijand zijn verrast door de overstap van Huys, in het dagelijks leven presentator van Nieuwsuur, naar RTL4. Hij werkt al sinds 1989 bij de publieke omroep. Amusement is hem niet vreemd; hij presenteert sinds 2007 het door hemzelf bedachte College Tour en haalde het Correspondents' Dinner van Amerika naar Nederland. Maar is hij geschikt als gastheer van een talkshow vol artiesten, acteurs en andere bekende Nederlanders?

Typisch Amerikaans

Joost Oranje kent Huys al sinds 1994, toen ze verslaggever waren bij Nova, de voorganger van Nieuwsuur. Nu is Oranje hoofdredacteur van het actualiteitenprogramma. 'Twan Huys is multifunctioneel', zegt hij. 'In College Tour zie je dat hij goed in staat is een prettige sfeer te creëren en kritisch kan zijn als dat nodig is. Als presentator van Nieuwsuur toont hij vooral die kritische kant.'

Voor Huys was zijn tijd als correspondent in de Verenigde Staten, van 1999 tot 2007, journalistiek belangrijk, zegt Oranje. Hij is beïnvloed door Amerikaanse anchors als Peter Jennings en Ted Koppel. 'De snelheid en typisch Amerikaanse ambitie van hun programma's vindt Twan inspirerend. Wat dat betreft kan hij meer kwijt bij Late Night.'

'Goede onderhandelaar'

RTL laat weinig los over de toekomst van de talkshow, behalve dat het de late avond opnieuw wil uitvinden. Opvallend is dat niet alleen Huys is binnengehaald maar ook Marij Janssens, eindredacteur van Nieuwsuur en College Tour. Ze werkt al 25 jaar samen met Huys. Kenners verwachten dat Late Night minder luchtig zal worden. Zo speelt RTL in op de concurrentie van de talkshows van Eva Jinek en Jeroen Pauw op NPO 1.

'Ik kan me niet voorstellen dat Twan Huys bij RTL een heel licht programma gaat presenteren', zegt tv-presentator Paul Witteman. 'Ik ken hem als een goede onderhandelaar. Dat betekent dat Twan ook echt de regie zal hebben over het programma dat hij presenteert, net als Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door.'

Fons van Westerloo, oud-topman van RTL en SBS: 'Met Huys zullen relevante gasten eerder naar Late Night komen. Als hij belt, komt de minister wel aan de telefoon.' Huys gaat er flink op vooruit, zegt hij. 'Ik denk dat hij bij de publieke omroep 180- tot 200 duizend euro per jaar verdiende, bij RTL zal dat bedrag tussen de 750 duizend en 1 miljoen liggen.'

Doelgroep

Grote vraag is of de nieuwe presentator aanslaat bij de doelgroep, die jonger en lager opgeleid is dan de gemiddelde Nieuwsuur-kijker. Guido den Aantrekker, hoofdredacteur van het tijdschrift Story, rekent nu al op een fiasco. Op Twitter noemt hij Huys een 'exponent van de grachtengordel' met 'nul feeling voor de doelgroep'. Collega's van Huys haasten zich om dat beeld te nuanceren. De presentator komt uit Limburg - hij is de zachte 'g' nooit kwijtgeraakt - en bij College Tour laat hij zien met iedereen te kunnen praten: van de dalai lama tot Willem Holleeder.

Bij RTL zal hij volgens insiders onder druk staan om sterren van de eigen zender te interviewen, ter promotie van hun tv-programma. Dat laat Huys niet zomaar gebeuren, denkt Oranje van Nieuwsuur. 'Hij zal niet tegen zijn zin Gordon interviewen. Als dat toch moet, wordt hij daar ongelukkig van. Twan zal geen concessies doen aan de journalistiek.'

Twan Huys Beeld anp
Twan HuysBeeld anp

Even had RTL Late Night betere kijkcijfers dan Pauw en/of Jinek en werd Humberto Tan alom geprezen als talkshowhost. Maar kort daarna zette de neergang in. Woensdagavond onthulde Tan dat hij ermee ophoudt als presentator van Late Night. Niet bepaald in goed overleg: Tan had graag door gewild, maar mag niet van RTL. Welke factoren speelden daarbij een rol? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden