Is Ben Saunders een stoute jongen of ligt het aan talentenjachten?

Hebben talentenjachten een funeste uitwerking op deelnemers, of zijn de gebroeders Saunders gewoon een heel stout stel?

Aaf Brandt Corstius

Instantroem

Het was de week van de nasleep van de documentaire U kunt nog stemmen. Hoofdvraag van de docu was: wat was er gebeurd met de tien naïeve jongelingen die in 2003 deelnamen aan de eerste Idols, toen er niet vijf talentenjachten per avond op tv waren, Henkjan Smits een grootheid was en Twitter nog niet bestond? Die jongelingen zijn ouder geworden en aanzienlijk onbekender en blutter. Dat leidde tot heerlijke anekdoten over het eerste bezoek aan de schuldsanering en door elkaar geschreeuw over wie het ergst had geleden onder de instantroem.

Opvallend was naast die heerlijke privé-opname van Jerney Kaagman die een klinkende boer liet dat de enige twee die echt bekend waren geworden het stilst waren. Jim en Jamai hadden zich nooit een speelbal gevoeld, waren niet depressief geworden en vermoedden niet dat Idols allemaal doorgestoken kaart was.

Per dag distantiëren zich steeds meer mensen van de docu. Jim en Jamai vinden het niks (Jamai hashtagde woedend '#eenzijdig' en '#vooringenomen'), en ex-juryliden Henkjan Smits en Eric van Tijn zijn ontzet omdat er geen hoor en wederhoor met producenten en jury is gepleegd (dat had de docu heel saai gemaakt, veronderstellen wij). Deelneemster Yuli Minguel tweette een video met monoloog over 'wat je in de mooie documentaire niet ziet!!!'

Wij kijken nu erg uit naar de documentaire over de effecten van de documentaire over de eerste Idols-deelnemers. En we pitchen alvast een documentaire over de eerste Big Brother. Ja, heel graag!

Jerney Kaagman. Beeld anp
Jerney Kaagman.Beeld anp

Misstappen

Als je die hartenkreten van oud-talentenjachtdeelnemers hoort, komt als vanzelf de vraag bij je op: hoe zou het nu met Ben Saunders zijn? U weet nog wel, de eerste winnaar van The Voice of Holland, oftewel die jongen met die tatoeage op zijn hoofd en dat doorkijkgat in zijn oor. Ooit was hij een ster, later kwam hij ­alleen nog in het nieuws vanwege misstappen en (­zeer) ­tijdelijke verloofdes.

Gelukkig gaf de Telegraaf-site afgelopen woensdag prompt antwoord op die vraag, met een groot stuk ­getiteld: 'Ben Saunders bracht nacht in cel door'. Ben had na een gezellig 'Oktoberfestje' in Landsmeer ruzie gekregen met zijn vriendin en zijn woede gebotvierd op twee autospiegels en een paar politieagenten.

De misstappen van de familie Saunders zijn een ­infographic waard. Ben heeft nog twee broers, Dean (winnaar Popstars 2011) en Jamie (aan geen enkele talentenjacht meegedaan!), en in hetzelfde artikel werden ook hun delicten opgesomd. Jamie is vijf keer aangeklaagd ­wegens mishandeling. En Dean is door zijn ex, die ook ­Jamie heet, wat verwarrend is, ook beschuldigd van mishandeling en hij werd opgepakt omdat de politie dacht dat hij de auto van Jamie's ouders in de fik had ­gestoken.

De wetenschappelijke vraag is nu: hebben talentenjachten een funeste uitwerking op deelnemers, of zijn de ­gebroeders Saunders gewoon een heel stout stel? We ­denken toch het laatste. We zien Jamai Loman tenminste nooit autospiegels vernielen.

Ben Saunders. Beeld Dijkstra / Cor Salverius
Ben Saunders.Beeld Dijkstra / Cor Salverius

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden