Irene de Bel wordt nieuwe hoofdredacteur Opzij

Irene de Bel is de nieuwe hoofdredacteur van het feministische maandblad Opzij. Zij volgt vanaf 1 juni Daphne van Paassen op, die sinds het vertrek van Margriet van der Linden in juni 2013 waarnemend hoofdredacteur is.

Haro Kraak
Irene de Bel Beeld -
Irene de BelBeeld -

De 36-jarige De Bel is momenteel hoofdredacteur van het blad New Scientist, een populair-wetenschappelijk tijdschrift. Het is voor haar een interne overstap: uitgever Veen Media nam in januari Opzij over van WPG, dat het blad (met een oplage van 44 duizend) wegens een sanering in de etalage had gezet.

Bakfietsmoeder
De Bel omschrijft zichzelf als 'een bakfietsmoeder uit Amsterdam-Zuid'. Tot nu toe stond zij niet te boek als een uitgesproken feminist. 'Het feminisme druipt niet van mijn CV inderdaad', zegt ze. Na een studie civiele techniek in 'mannenbolwerk' Delft, werd ze technisch redacteur bij Cobouw, het dagblad voor de Nederlandse bouwsector. Later werkte ze onder meer als chef internet bij Het Parool.

Voor de gratis krant DAG telde ze het percentage vrouwen in de krantenkolommen. Dat bleek slechts 20 procent te zijn. 'En ook nog eens vooral als slachtoffers', zegt De Bel. Het is haar enige feministische publicatie tot dusver. 'Het feminisme is een persoonlijke drive geweest', zegt ze. 'Mijn moeder voedde mijn zussen en mij alleen op. Haar belangrijkste boodschap was dat we niet financieel afhankelijk moesten worden van een man.'

De Bel, moeder van twee kinderen, hoopt de nieuwe generatie feministen aan te spreken die nu hun heil vooral op internet vinden.

Margriet van der Linden, voormalig hoofdredacteur Opzij Beeld ANP
Margriet van der Linden, voormalig hoofdredacteur OpzijBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden