'Iran gaat zelf speelfilm maken om 'fouten' in 'Argo' recht te zetten'

Als Ben Affleck ooit naar Iran wil, zal hij zich waarschijnlijk net zo moeten vermommen als de CIA-agent die hij in Argo speelde. Terwijl de acteur en regisseur dit weekeinde een Golden Globe in ontvangst nam voor beste dramafilm - plus zeven oscarnominaties voor Argo - kondigde de Islamitische Republiek in krasse bewoordingen aan Afflecks gebrek aan feitenkennis te zullen corrigeren met een eigen filmproductie.

Remco Andersen
Ben Affleck in 'Argos'. Beeld YouTube
Ben Affleck in 'Argos'.Beeld YouTube

Veel is nog niet bekend over The General Staff, zoals de Iraanse film (in het Engels vertaald) gaat heten. Behalve dan dat de film, geproduceerd door het semi-offi- ciële Bureau voor de Kunst, een groot budget heeft, en 'de werkelijke geschiedenis gaat geven van de historische gebeurtenis die wordt vervormd in Argo', aldus de website van het Iraanse Press TV.

Gijzelingscrisis
Argo gaat over een geheime millitaire operatie om zes Amerikaanse diplomaten uit Iran te bevrijden. De film is gesitueerd tijdens de Iraanse gijzelingscrisis van 1979-1981, toen Iraniërs 52 Amerikaanse diplomaten bijna anderhalf jaar lang gevangen hielden in hun ambassade. Argo is bepaald geen documentaire, maar volgens regisseur Affleck blijft de film dicht bij de werkelijkheid.

Daar denken de Iraniërs heel anders over (en met hen trouwens de toenmalige Britse ambassadeur, die zegt dat de film ten onrechte laat zien hoe Britse diplomaten weigeren te helpen). Argo is verboden in Iran en staat officieel als anti-Iraans te boek. De minister van Cultuur stelde onlangs dat de 'beledigende film' het resultaat is van 'kwaadaardige bedoelingen'.

'De Iranofobe Amerikaanse film probeert Iraniërs neer te zetten als overemotioneel, irrationeel, krankzinnig en duivels', verklaart de website van het Iraanse Press TV. 'Terwijl de CIA-agenten worden neergezet als heroïsch en vaderlandslievend.'

Staat
Dat gaat regisseur Ataollah Salmanian op kosten van de Iraanse staat rechtzetten. The General Staff gaat over twintig Amerikanen die door de revolutionairen werden overhandigd aan de Verenigde Staten van Amerika, aldus Salmanian tegenover het Iraanse persbureau MNA.

Waarschijnlijk bedoelt Salmanian daarmee de 13 gijzelaars die kort na het begin van de crisis werden vrijgelaten op humanitaire gronden - acht zwarte Amerikanen en vijf vrouwen. Waarmee de Iraanse regisseur bewijst dat kleine historische missers nu eenmaal onder de beste filmmakers voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden