Iraanse tentoonstelling in Berlijn definitief afgeblazen

De voor januari 2017 geplande tentoonstelling met een bijzondere collectie moderne kunst uit Iran is toch niet in Berlijn te zien.

Famke Van Montfoort
Een vrouw bekijkt een werk van de Amerikaanse schilder Jackson Pollock in Teheran. Beeld getty
Een vrouw bekijkt een werk van de Amerikaanse schilder Jackson Pollock in Teheran.Beeld getty

Iran heeft nog steeds geen uitvoervergunningen voor de kunstwerken gegeven en het Duitse museum dat de collectie zou tonen, de Gemäldegalerie in Berlijn, stelt niet meer te kunnen wachten.

Naar de expositie, 'De Teheran collectie. Teheran Museum van Hedendaagse Kunst in Berlijn', werd met hooggespannen verwachtingen uitgekeken. Hij zou onder meer abstract expressionistische en pop-artkunst van grote namen als Jackson Pollock, Mark Rothko, Andy Warhol, Francis Bacon en Franz Kline bevatten. De werken zouden voor het eerst buiten Iran te zien zijn sinds de Iraanse revolutie van 1979.

Decadente westerse kunst

De collectie bevat werk dat in de jaren zeventig door Farah Diba Pahlavi, de vrouw van de sjah van Perzië, is aangekocht. Sinds de revolutie liggen de kunstwerken opgeborgen in de kelder van het Teheran Museum, ze zijn omstreden in Iran. De collectie is weinig getoond en werd lang gezien als decadente westerse kunst.

Hermann Partzinger, voorzitter van Stiftung Preußischer Kulturbesitz (SPK), waar de Gemäldegalerie onder valt, verklaarde dinsdag dat de samenwerkingsovereenkomst met het Teheran Museum wordt beëindigd. 'Het besluit was noodzakelijk omdat Iran de uitvoervergunning voor de kunstwerken nog steeds niet heeft afgegeven. Verdere vertragingen in de planning van tentoonstellingen zijn niet langer gerechtvaardigd.' De expositie was volgens hem een idee van beide partijen. 'Tot onze grote spijt hebben we dit besluit moeten nemen', aldus Partzinger in zijn verklaring.

Duitse culturele diplomatie

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken had in november de culturele overeenkomst met het Iraanse museum nog het bewijs van succesvolle Duitse culturele diplomatie genoemd. Eind november werd bekend dat de eerder geplande openingsdatum van 4 december werd uitgesteld. Dit hield waarschijnlijk verband met het aftreden van de liberale cultuurminister Ali Jannati in oktober 2016. Er deden ook geruchten de ronde dat in Teheran angst zou bestaan dat de werken, wanneer eenmaal in Berlijn, door Farah Diba in beslag zou worden genomen, of door westerse bedrijven die met Iran nog een rekening hebben te vereffenen.

Duitsland zou 2,8 miljoen euro hebben ingelegd om de verzekerings- en transportkosten te dekken. De tentoonstelling zou na Berlijn in het Maxxi Museum of Modern Art in Rome te zien zijn. Italië zei 1,5 miljoen euro toe. Het is nog onduidelijk of de tentoonstelling alsnog naar Rome zal reizen.

Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (tweede van rechts) bekijkt een schilderij van Jackson Pollock in het Tehran Museum of Contemporary Art in Iran, 17 oktober 2015. Beeld DPA
Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (tweede van rechts) bekijkt een schilderij van Jackson Pollock in het Tehran Museum of Contemporary Art in Iran, 17 oktober 2015.Beeld DPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden