Iraanse fotografe Tavakolian wint Prins Claus Prijs

De Iraanse documentair fotografe Newsha Tavakolian wordt onderscheiden met de Grote Prins Claus Prijs. Dat maakt het Prins Claus Fonds donderdag officieel bekend. Het comité dat de hoge onderscheiding jaarlijks toekent, roemt Tavakolian als 'een baanbrekend kunstenaar en fotojournalist. Haar werk biedt een fascinerend perspectief van binnenuit op het hedendaagse leven in Iran en het Midden-Oosten.'

Arno Haijtema
Newsha Tavakolian. Beeld Prins Claus Fonds
Newsha Tavakolian.Beeld Prins Claus Fonds

De 34-jarige Tavakolian werkt voor media als The New York Times, Le Monde, Der Spiegel en, sinds kort, ook voor Volkskrant Magazine. Zij verzorgt daar de fotografie bij de rubriek van haar partner, 'Onze man in Teheran' Thomas Erdbrink. Zij figureert ook in een aflevering van zijn VPRO-serie.

Tavakolian werkt onder dikwijls gevaarlijke omstandigheden in crisisgebieden in het Midden-Oosten, recentelijk nog bij vrouwelijke Koerdische strijders die vechten tegen de terreurbeweging IS. Behalve in de fotojournalistiek is Tavakolian werkzaam als kunstenaar - haar persoonlijke werkwijze stelt haar in staat conflicten uit de weg te gaan met de censuur in haar streng islamitische land. Speciale aandacht heeft ze voor de positie van vrouwen. En liever dan op de clichématige extremen van Iran - de orthodoxe islam enerzijds en de kleine hippe elite anderzijds - richt ze haar camera op de middenklasse.

Na de verkiezingen in 2009 vluchtten veel fotografen uit Iran omdat ze er niet meer mochten werken. Maar Newsha Tavakolian bleef en richtte haar lens vooral op vrouwen.

100 duizend euro

De Prins Claus Prijzen worden toegekend aan individuen, groepen of organisaties die een belangrijke bijdrage leveren op het gebied van cultuur en ontwikkeling in regio's waar de mogelijkheden voor culturele expressie beperkt zijn. Aan de prijs is 100 duizend euro verbonden. Tavakolian heeft een deel van het prijzengeld reeds uitgegeven aan fotografiebeurzen en ondersteuningsprojecten voor fotografen in Iran. In Teheran organiseert ze maandelijks bijeenkomsten voor vrouwelijke professionele fotografen.

Het Prins Claus Fonds vroeg 250 culturele experts wereldwijd met nominaties te komen, wat een aantal van 103 opleverden. Daaruit werd een shortlist samengesteld van 38 kandidaten, van wie er 11 worden gelauwerd. De uitreiking is in december.

Newsha Tavakolian: 'Dit is Somayeh, docente Engels. Ze is afkomstig uit een dorpje bij Isfahan, waar iedereen elkaar kende en in de gaten hield, en alles om religie draaide.' Beeld Newsha Tavakolian
Newsha Tavakolian: 'Dit is Somayeh, docente Engels. Ze is afkomstig uit een dorpje bij Isfahan, waar iedereen elkaar kende en in de gaten hield, en alles om religie draaide.'Beeld Newsha Tavakolian
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden