'iPod zombie trance' zorgt voor verkeersdoden

Voetgangers die in Australië naar harde muziek op hun iPod luisteren, hebben meer kans op een dodelijk ongeluk. Wandelaars letten namelijk minder goed op, wanneer ze in de muziek opgaan.

Van onze redactie

Dat schrijft de Australische krant The Sidney Morning Herald.

In de Australissche deelstaat New South Wales is het aantal slachtoffers dat dodelijk verongelukt, dit jaar met 25 procent gestegen. Wandelaars met een koptelefoon op raken volgens de krant in een 'iPod zombie trance'. Mensen gaan dan helemaal op in de muziek en letten niet meer goed op de wereld om hen heen. Hierdoor belanden ze sneller onder een auto.

Boete

Het fenomeen zou niet alleen plaatsvinden in Australië, maar ook in andere landen. In Australië kunnen wandelaars die niet goed opletten een boete krijgen, maar het is niet verboden om al wandelend of fietsend muziek te luisteren.

Om het publiek op te voeden begint de Australische voetgangersbond een campagne. Daarin worden voetgangers onder het motto 'als lammetjes naar de slachtbank, wacht op groen', opgeroepen beter uit hun ogen te kijken. In de campagne zien de Australiërs voetgangers die maskers van lammeren dragen, terwijl ze muziek luisteren of bellen en dus niet opletten op het verkeer rondom hen.

Een voetganger loopt langs een reclame-billboard voor een iPod. (AFP) Beeld AFP
Een voetganger loopt langs een reclame-billboard voor een iPod. (AFP)Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden