iPhoto op de iPad: Beeldmagie op een dwergenschermpje

Het is niet de eerste portable donkere kamer voor de bewerking van digitale foto's. Vanwege de eenvoudige en elegante bediening is iPhoto voor iPad en iPhone wel de beste, oordeelt technologieredacteur van de Volkskrant, Peter van Ammelrooy.

Beeld reuters

It's the economy, stupid', was een van de leuzen waarmee de Amerikaanse presidentskandidaat Bill Clinton in 1992 campagne voerde. 'Het gaat om de apps, domoor', zou je willen zeggen tegen iedereen die klaagt dat de derde iPad zo weinig nieuws biedt.

Ja, de nieuwe iPad heeft een scherper gestoken scherm en vooral een betere camera, met een resolutie van 5 megapixel. Maar het opwindendste nieuws vorige week uit San Francisco betrof een stuk software dat Apple al tien jaar op al zijn computers en laptops installeert.

Eenvoudig gereedschap
iPhoto is een programma waarmee je een digitale fotocollectie beteugelt. Het biedt eenvoudig gereedschap om kiekjes op te peppen, maar voor de Mac (en Win-dows-pc's) zijn er betere programma's om digitale beelden te catalogiseren en te bewerken (Adobe Lightroom en Photoshop Elements hebben de voorkeur).

Maar nu is er iPhoto voor iPad en de iPhone (3,99 euro). Het is bij lange niet de eerste portable donkere kamer (doka) voor de bewerking van digitale foto's, maar nu al de beste. En niet vanwege de mogelijkheden (uitsneden maken, belichting wijzigen, filters en effecten toepassen), want die bieden andere fotografische apps ook. Maar vanwege de eenvoudige en elegante bediening.

Een donker deel van de foto lichter maken? Kies het 'Lichter-penseel en wrijf met een vinger over de duistere partij. Een te bleek smoeltje op een gezinsportret? Kies het penseel 'Verzadigen' en haal een vinger over een gezicht om kleur op het gelaat te krijgen. Rode ogen door de flits? Selecteer de correctiestift en veeg de duivelse pupillen weg. Lijken figuren en objecten van de aarde te vallen? Trek de wereld recht door de gyromodus heen en weer te bewegen met een vinger (het programma trekt een raster over de foto om te zien hoe schuin de horizon staat).

Alle opties voor beeldverfraaiing zijn op te roepen door het ?-symbool aan te klikken (echter niet in de versie voor de iPhone). Een korte zin legt uit wat je moet doen. Er is een knop waarmee je kunt schakelen tussen de bewerkte opname en de origineel.

Klik dubbel op een foto in het beeldenoverzicht en het programma toont alle foto's met dezelfde elementen (vissers met hun vangst, kinderen in de sneeuw). Bewerkte foto's kun je in een digitaal album (Verslag) gieten en delen met anderen. Directe verzending via e-mail of naar sociale netwerken en beelddeelsites is ook voorhanden.
Nee, de derde iPad is niet het achtste wereldwonder geworden waar sommigen van droomden. Maar de portable iPhoto komt aardig in de richting en is 395,01 euro goedkoper dan de goedkoopste versie van Apple's jongste tablet. Warm aanbevolen tot de nieuwe Nieuwe iPad komt (over zes maanden, gokken we).

Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden