Inwoners krijgen kunstwerk Dordts museum getatoeëerd

Vier inwoners van Dordrecht krijgen deze zomer een schilderij uit de collectie van het Dordrechts Museum op hun huid getatoeëerd. Dit heeft het museum dinsdag bekendgemaakt.

Het museum vroeg de Duitse kunstenaar Jan Kryszons een nieuwe versie te maken van het tableau vivant, oftewel levend schilderij. Dit is een theater- of kunstvorm die populair was in de 18de en 19de eeuw, waarbij gekostumeerde mensen een schilderij of gebeurtenis uitbeeldden. Kryszons koos ervoor de term levend schilderij letterlijk te nemen. Hij selecteerde werken uit de collectie van het museum en bewerkte die tot een ontwerp voor een tatoeage.

Op 25 juli, 8 en 22 augustus, en 5 en 11 september verandert de achterzaal van het Dordrechts Museum in een tatoeagestudio. Elias Papadopoulos, van studio Tattoos by Opa uit Culemborg, zet de tatoeages.

Achttien kandidaten meldden zich aan voor het project 'Op het lijf geschreven'. De kandidaten konden kiezen uit schetsen van Ary Scheffer, De eend Sijctghen van Aelbert Cuyp, Het kind van Karel Appel, De kraai van Floris Verster of Een tekening van Otto Dicke.

Uitgebreid ondervraagd

Kandidaten werden uitgebreid ondervraagd over hun motivatie en hun band met het gekozen kunstwerk. Een selectiecommissie hakte daarna een knoop door over wie mee mocht doen aan het project.

Het museum benadrukt dat het bij dit project niet sec om een tatoeage gaat, maar om een moderne vorm van het tableau vivant. 'We keren met dit project terug naar de jaren zeventig toen kunstenaars het lichaam als primair materiaal zagen om een kunstwerk te maken, de zogeheten body art. Bovendien spreken we met dit project ook andere groepen dan de traditionele museumbezoeker aan', zegt conservator Moniek Peters.

Museum in Dordrecht. (ANP) Beeld
Museum in Dordrecht. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden